Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Οκτ-2021 17:37

  Χρηματιστήριο: Απώλειες... δύο ωρών - Τζίρος από την Eurobank

  Χρηματιστήριο: Απώλειες... δύο ωρών - Τζίρος από την Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μια συνεδρίαση δύο ωρών (με τις δημοπρασίες) το Χρηματιστήριο Αθηνών επανήλθε στα επίπεδα των 900 μονάδων, καταγράφοντας ήπιες απώλειες υπό το βάρος των πιέσεων που δέχτηκε η πλειονότητα των τίτλων, με τον τζίρο όπως ήταν φυσικό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αν εξαιρεθεί το μεγάλο πακέτο που διακινήθηκε στη Eurobank.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 901,15 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 899,62 μονάδων (-0,60%) και 908,81 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 40,3 εκατ. τεμάχια.

  Φυσικά η εικόνα του τζίρου είναι τελείως διαφορετική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι διακινήθηκαν δύο πακέτα με το 1,17% της Eurobank. Τα δύο πακέτα, 44 εκατ. τεμαχίων συνολικά, διακινήθηκαν στην τιμή των 0,92 ευρώ, και ήταν συνολικής αξίας 40,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 70% του τζίρου της αγοράς.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,67%, στις 2.177,63 μονάδες, ενώ στο -0,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.456,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 586,40 μονάδες.

  Πρωταγωνιστές της ημέρας φυσικά, εκτός της Eurobank, δεν ήταν άλλοι από τα... τεχνικά προβλήματα που δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι περίπου τις 15:30. Αυτό επίσης που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι ότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση από την ΕΧΑΕ, προκαλώντας σοβαρούς προβληματισμούς για την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αυτό που επισημαίνεται μάλιστα από τις χρηματιστηριακές είναι ότι τόσες ώρες διακοπής δεν έχει ξανασυμβεί, καθώς στο παρελθόν αν και υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα, η αποκατάστασή τους ήταν θέμα χρόνου.

  Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος

  Μετά από μία θετική εβδομάδα πάντως και μια αναβάθμιση που αναμενόταν από τον οίκο Standard & Poor's και δεν ήρθε, οι διορθωτικές κινήσεις ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες στην αγορά. Επίσης, αυτό που μένει είναι να τελειώσει η ΑΜΚ της ΔΕΗ που σίγουρα επηρεάζει την αγορά μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα. Όπως μάλιστα μας θυμίζει η Fast Finance, το 2021 είναι χρονιά ρεκόρ σε άντληση κεφαλαίων για μετοχές και ομόλογα μιας και μετά την ΑΜΚ της ΔΕΗ ο λογαριασμός θα ανέβει στα 7 δισ. χωρίς να υπολογίσουμε κάποια νέα έκπληξη που μπορεί να παρουσιαστεί.

  Κλειδί στην πορεία της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός δείκτης που με το νεοαποκτηθέν δυναμικό του momentum εποφθαλμιά πλέον το υψηλό εξαμήνου στις 600 μονάδες, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη. Αν και σήμερα έκλεισε πτωτικά, η παραμονή του κοντά στις 600 μονάδες είναι σημαντική.

  Όπως μάλιστα προσθέτει ο κ. Στεριώτης, η πρόσφατη ανάκαμψή του είναι πολύ ενθαρρυντική για το σύνολο της επενδυτικής ψυχολογίας, όχι μόνον λόγω της σταθμισής του στους δείκτες αλλά και επειδή τα πρόσφατα υψηλά του "ακυρώνουν" την απόκλιση (divergence) από τον Γενικό Δείκτη, η οποία μέχρι πρότινος ήταν "βούτυρο στο ψωμί" των απαισιόδοξων. Σε ό,τι αφορά τον ΔΤΡ οι 580 μονάδες αποτελούν σημαντική εβδομαδιαία στήριξη, ενώ μέχρι τις 600 μονάδες δεν εντοπίζεται ενδιάμεσο επίπεδο αντίστασης.

  Πιο αισιόδοξη για τον κλάδο είναι η Fast Finance, η οποία βλέπει τη στήριξη στις 582 μονάδες, ενώ οι 608 και 640 μονάδες είναι επόμενοι στόχοι. Μόνο διάσπαση των 582 μονάδων θα μπορούσε να δοκιμάσει τις 565 μονάδες, οι οποίες όμως "κράτησαν" σήμερα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ με το -3,03% και η ΔΕΗ με το -2% ήταν τα μεγαλύτερα "βαρίδια" στην αγορά. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Jumbo, Alpha Bank, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Λάμδα, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, ο Titan με το +1,06% πρόσφερε στηρίξεις, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν και οι ΑΔΜΗΕ,ΟΤΕ, Aegean, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Πειραιώς, Εθνική και Motor Oil.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ