Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 17:28

  Απώλειες στο φίνις για το Χρηματιστήριο - Κράτησε το "οχυρό" των 900 μονάδων

  Χρηματιστήριο - αγορές 12.10.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Πάρα το "ξαφνικό" γύρισμα στα αρνητικά κατά τις τελικές δημοπρασίες -με τους πωλητές να ασκούν πιέσεις σε πολλά blue chips με αποτέλεσμα να αλλάξει η θετική εικόνα της αγοράς- ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει αυτήν την εβδομάδα στα θετικά και να κρατήσει τα επίπεδα άνω των 900 μονάδων τις οποίες έσπασε την Τετάρτη, βάζοντας έτσι πλώρη για ένα θετικό Οκτώβριο, παρά τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων ότι αυτός ο μήνας, λόγω και της παράδοσης που τον συνοδεύει, μπορεί να κρύβει διόρθωση. Επιπλέον, ο τζίρος δείχνει τις τελευταίες ημέρες ότι έχει πάρει τα πάνω του έστω και εάν σήμερα κινήθηκε χαμηλότερα των προηγουμένων ημερών. Ο συνδυασμός όλων αυτών διατηρεί "ενεργό" το θετικό story του Χ.Α και κρατά "ζωντανό" το σενάριο για τις 1.000 μονάδες το οποίο προέβλεψε και η Goldman Sachs.

  Η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε κυρίως στην… απόδειξη από μέρους του Γενικού Δείκτη ότι δεν χάνει το επίπεδο που με δυσκολία διέσπασε, και έτσι οι μικρές απώλειες στο κλείσιμο δεν αλλάζουν τη γενικότερη τάση. Το μομέντουμ που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο αυτής της προσπάθειας. 

  Έτσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,05% στις 905,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 61,52 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στο -0,01% και στις 2.192,28 μονάδες, στο +0,70% έκλεισε ο Mid Cap και στις 1.463,08 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07 στις 590,34 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,32% και στο 3,5% διαμορφώθηκε η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη.

  Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο 2,16%, ο ΟΠΑΠ με κέρδη 1,39%, ο ΑΔΜΗΕ με άνοδο 1,38%, η Τέρνα Ενεργειακή στο +1,18% και η Eurobank στο +1,02%. Στον αντίποδα, απώλειες 1,54% σημείωσε η ΔΕΗ και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% η Ελλάκτωρ και η Motor Oil. 

  Οι "χρησμοί" των Morgan Stanley και S&P

  Η ήπια υποβάθμιση της στάσης της Morgan Stanley η οποία έθεσε σε equalweight τις ελληνικές μετοχές, τη στιγμή που πριν μερικές ημέρες η HSBC επιβεβαίωσε τη δική της overweight στάση, δεν επηρέασε την αγορά, δεδομένου ότι ο οίκος τόνισε πως συνεχίζει να εκτιμά πως το ελληνικό story παραμένει ένα ισχυρό στοίχημα. Η ετυμηγορία της S&P για την Ελλάδα αργά σήμερα το βράδυ αναμένεται με ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια αναβάθμιση, κάτι που μπορεί να δώσει το ανοδικό πάτημα που χρειάζεται η αγορά, αν και εκτιμούν ότι ακόμα και αν αυτή δεν πραγματοποιηθεί δεν θα επηρεάσει αρνητικά το ΧΑ σε αυτή τη φάση.

  Σε ό,τι αφορά την εικόνα της αγοράς γενικότερα, εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως ο τραπεζικός δείκτης έχει προσεγγίσει κρίσιμα επίπεδα (περιοχή 580-600 μονάδων) από τα οποία η άμεση ανοδική διαφυγή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η Morgan Stanley επισήμανε στην έκθεσή της πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, μετά και την πρόσφατη ανοδική πορεία διαπραγματεύονται στο ανώτερο σημείο του εύρους της αξιολόγησής τους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, και έτσι δεν είναι πλέον ελκυστικές έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. 

  Η συνέχεια θα δείξει αν τα παραπάνω ισχύουν ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως η HSBC ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και οι προοπτικές του κλάδου είναι βασικό σημείο της overweight θέσης που τηρεί συνολικά για την Ελλάδα. Το P/E του κλάδου είναι 7,0x για το 2021 και 7,1x για το 2022, ενώ ο δείκτης P/B και για τα δύο έτη είναι 0,43x.

  Χτίζει δυναμική ανόδου

  Επιστέφοντας στο σύνολο του Χ.Α, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities σημειώνει πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με δυναμικό τρόπο πάνω από τις 900 μονάδες ακολουθώντας το διεθνές κλίμα. Βασικός αρωγός της ανοδικής κίνησης ήταν ο τραπεζικός κλάδος, η συμπεριφορά του οποίου έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και την προσθήκη σε δείκτες που παρακολουθούν κυρίως διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Σταδιακά οι τρεις συστημικές τράπεζες προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης υποστηριζόμενες από την θετικότερη προοπτική που καταγράφεται στην πορεία του ΑΕΠ για φέτος και του χρόνου καθώς και από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση των κόκκινων δανείων. 

  Την ίδια στιγμή η ανακοίνωση επιχειρηματικών συμφωνιών (Ναυπηγεία Ελευσίνας, Cosmos, ΔΕΔΔΗΕ, Casino Ελληνικού) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό ενώ το εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του με την τιμή της μετοχής να έχει ανακάμψει πλήρως ανεβάζοντας τις προσδοκίες για το τελικό ύψος της αύξησης. Μέσα στην εβδομάδα η ομολογιακή έκδοση της Capital Product συγκέντρωσε κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ, μια όχι και τόσο ευκαταφρόνητη ρευστότητα που σίγουρα υποδηλώνει ένα έμπρακτο ισχυρό ενδιαφέρον για αποδόσεις.

  Ο Οκτώβριος, σύμφωνα με τον αναλυτή, έχει πλέον πιθανότητες να πάρει πίσω όλο το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου (-6,3%) και με υποστήριξη από νέα (ΔΕΗ, αποτελέσματα εταιριών, επιχειρηματικές συμφωνίες) να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα year-end rally κλείνοντας την ψαλίδα των αποδόσεων με τις ξένες αγορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ