Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 11:01

  Ευρωζώνη: Σε χαμηλό έξι μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI τον Οκτώβριο

  Ευρωζώνη: Σε χαμηλό έξι μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI τον Οκτώβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο καθώς τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit.

  Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών και τη μεταποίηση υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο στις 54,3 μονάδες από 56,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας. 

  Η τελευταία μέτρηση δείχνει περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μετά το υψηλό 15 ετών του περασμένου Ιουλίου. Ωστόσο, αν και η μέτρηση του Οκτωβρίου είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο, δείχνει επίσης ότι η ανάπτυξη παραμένει πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο προ της πανδημίας που ήταν στο 53,0. 

  Ο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στις 54,7 μονάδες από 56,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο. 

  Ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 58,5 μονάδες από 58,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για την παραγωγή σε χαμηλό 16 μηνών στις 53,2 μονάδες από 55,6 τον Σεπτέμβριο. 

  Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού σε τομείς της οικονομίας οδήγησαν σε νέο άλμα τον δείκτη τιμών εισροών σε νέο υψηλό στο 73,1 από 70,9 τον προηγούμενο μήνα.

  Επιβράδυνση της ανάπτυξης γνώρισαν και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τον δείκτη PMI στη Γερμανία να υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 52,0 μονάδες και στη Γαλλία σε χαμηλό έξι μηνών στις 54,7 μονάδες, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ