Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 10:53

  Ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο - Δεν "αφήνει" τις 900 μονάδες

  χρηματιστηριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με το βλέμμα στην "ετυμηγορία" της S&P για την ελληνική οικονομία η οποία θα ανακοινωθεί αργά το βράδυ, και με στόχο τη διατήρηση στο κλείσιμο της εβδομάδας του επιπέδου των 900 μονάδων, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα θετικά βήματα των ευρωπαϊκών αγορών. 

  Το θετικό μομέντουμ που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αποδειχθεί καθοριστικό για την πορεία του Γενικού Δείκτη και τις άμυνες που έχει παρουσιάσει στις διαθέσεις των πωλητών. Παράλληλα τα θετικά μηνύματα πολλών οίκων και η σχετική αναβάθμιση του τζίρου λειτουργούν επίσης υποστηρικτικά στην διατήρηση αλλά και την ενίσχυση της ανοδική τάσης στην αγορά, κάτι που φυσικά θα εξαρτηθεί και από το διεθνές κλίμα.

  Αν και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε υπό τη σκιά του νέου "χρησμού" της Morgan Stanley, το σημαντικό είναι πως ο οίκος τόνισε πως συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό story. Η ήπια υποβάθμιση των ελληνικών μετοχών από την αμερικάνικη τράπεζα αξιολογείται ως τεχνική κίνηση καθώς σύμφωνα με τον οίκο, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και κυρίως των τραπεζών έχουν φτάσει στο ανώτερο όριο του δικού της εύρους αξιολόγησης. Το equalweight που τηρεί πλέον ο οίκος άλλωστε, δεν είναι αρνητικό όπως θα ήταν το underweight.

  Όπως σημειώνει και η Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 891 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 900 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 918 μονάδες. 

  Έτσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,22% στις 907,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια.

  Άνοδο 0,23% καταγράφει ο FTSE 25, στις 2.197,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,30% στις 591,68  μονάδες.

  Από τα blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν οι ΑΔΜΗΕ (+1,38%) και ΓΕΚ Τέρνα (+0,93%), ενώ στον αντίποδα ήπιες πιέσεις κάτω του -0,5% δέχονται οι ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΔΕΗ και Coca Cola.

  Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα και να μην ακολούθησε το ράλι που κατέγραψαν επί COVID οι βασικές διεθνείς αγορές, ωστόσο οι αναλυτές παρατηρούν ότι η "μεγάλη εικόνα" του Χ.Α. είναι πολύ πιο αισιόδοξη, και αυτό δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη. Έτσι, εκτιμούν πως η συναλλακτική δραστηριότητα θα ανεβάσει ρυθμούς, ενώ θα ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να είναι ακόμα πιο πρόθυμες να προχωρήσουν σε IPOs αλλά και σε εκδόσεις ομολόγων.

  Σήμερα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, η οποία όπως ανέφερε και η Dnakse Bank χθες στο Capital.gr, είναι πιθανό να κρύβει μία θετική έκπληξη.

  Ακολουθεί η ανακοίνωση της MSCI για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου, όπου η Société Générale λεχει προβλέψει την προσθήκη της ΕΤΕ και της ΔΕΗ και την διαγραφή της Jumbo, και στις 19 Νοεμβρίου αναμένεται  η αξιολόγηση της Moody’s η οποία και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον – και περισσότερες ελπίδες για την Ελλάδα- καθώς ο οίκος δίνει την πιο αυστηρή βαθμολογία και υπολείπεται των Fitch και S&P κατά μία βαθμίδα. 

  Η ετυμηγορία της Moody’s θα ολοκληρώσει τoν φετινό κύκλο αξιολογήσεων της Ελλάδας, με τη Fitch να ανοίγει την αυλαία του 2022, στα μέσα Ιανουαρίου. Ο οίκος έχει δώσει ήδη ένα σημαντικό μήνυμα σε πρόσφατη έκθεσή του, το οποίο και δημιουργεί προσδοκίες για αναβάθμιση προσεχώς.

  Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από δύο οίκους αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο, Scope ("ΒΒ+") και DBRS ("ΒΒ"), σε συνδυασμό και με τις εκτιμήσεις για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 και τους πρόδρομους δείκτες σε υψηλά επίπεδα, δημιουργούν ένα πολύ ισχυρό έδαφος για τα ελληνικά assets, όπως σημείωσε πρόσφατα και ο Ηλίας Λεκκός, Chief Economist, επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς. Οι επερχόμενες αποφάσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης από την S&P και τη Moody’s, θα δώσουν το σήμα για τις ενδεχόμενες μελλοντικές κινήσεις των συγκεκριμένων οίκων υπό το πρίσμα των αναθεωρήσεων του ΑΕΠ για το 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ