Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Οκτ-2021 10:58

  Διορθώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Διορθώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας λελογισμένα μετά από ένα καλό ανοδικό διήμερο, το οποίο επιβεβαίωσε την παραμονή του πάνω από τις 900 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,22% στις 906,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.193,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,07% στις 588,81 μονάδες.

  Μετά από τον έντονα πτωτικό Σεπτέμβριο, το ΧΑ δείχνει τον Οκτώβριο να μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Μάλιστα, στην τελική ευθεία της λήξης του μήνα, ο γενικός δείκτης πλησιάζει το +5% στη μηνιαία απόδοσή του, ενώ εκείνη των τραπεζών έχει ήδη ξεπεράσει το 8%. Βέβαια αυτές οι επιδόσεις έχουν έρθει με πολύ χαμηλούς τζίρους, καθώς εάν εξαιρέσει κανείς τη χθεσινή συνεδρίαση, ο μέσος όρος των συναλλαγών του μήνα δεν ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.

  Στήριξη και όχι ώθηση

  Η παραπάνω εικόνα σε μια ελληνική αγορά που βρίσκεται σε πλάγια κίνηση από τον περασμένο Απρίλιο ίσως αδικεί τις προοπτικές, σε ένα περιβάλλον που στην παρούσα και εγχωρίως είναι υποστηρικτικό. Δηλαδή δεν υπάρχει πλέον ξένος αναλυτής που να μην εκθειάζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που σύμφωνα με αρκετούς εγχώριους δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό.

  Και μπορεί οι θετικές αυτές εκτιμήσεις να μην έχουν δώσει την ώθηση που ανέμεναν πολλοί, αλλά έχουν προσφέρει σημαντικές στηρίξεις σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι πολύ περίπλοκο και στο οποίο παραδοσιακά το ΧΑ επηρεαζόταν αρνητικά. Και μόνο δηλαδή η προοπτική η Federal Reserve να προχωρήσει στο πολυαναμενόμενο tapering, δηλαδή τη σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής της, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά, η οποία επιχειρεί σε ένα περιβάλλον ρηχότητας και ευμεταβλητότητας.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 1,81%, με τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Eurobank, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με μικρές απώλειες.

  Στον αντίποδα, Εθνική, Alpha Bank, Σαράντης και Πειραιώς σημειώνουν μικρά κέρδη, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Titan, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Aegean, Λάμδα και Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ