Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 23:23

  Μια "ανάσα" από τα υψηλά τους έκλεισαν Dow και S&P - Οριακές απώλειες για Nasdaq

  Μια 'ανάσα' από τα υψηλά τους έκλεισαν Dow και S&P 500 λόγω... πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, με τα αποτελέσματα τριμήνου να τροφοδοτούν την αγοραστική διάθεση και με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που αναπτύχθηκε μεν με ήπιο ρυθμό, παραμένοντας όμως υπό πίεση λόγω του πληθωρισμού και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

  Τα θετικά μηνύματα από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου βοήθησαν και σήμερα τους επενδυτές να ξεπεράσουν ορισμένες αμφιβολίες όσον αφορά τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και την επικείμενη έναρξη από τη Federal Reserve μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

  Η Fundstrat Global Advisors, μάλιστα, αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την τιμή-στόχο του δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους, στις 4.800 μονάδες από τις 4.700 μονάδες προηγουμένως. Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, οι αναλυτές της εταιρείας με επικεφαλής τον ιδρυτή της Tom Lee αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια "ισχυρή τάση ανάληψης κινδύνου”, η οποία ενισχύεται από το συνήθως ισχυρό κλείσιμο του έτους που ακολουθεί τον Οκτώβριο.

  Παρά το θετικό κλίμα, ωστόσο, οι μετοχές τεχνολογίες βρέθηκαν σήμερα αντιμέτωπες με πιέσεις λόγω αφενός της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων -στις μεταβολές των οποίων είναι πιο ευαίσθητες- και αφετέρου της μετακύλισης επενδυτικών θέσεων που είναι σε εξέλιξη προς μετοχές που επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι οι τίτλοι των εταιρειών βασικών καταναλωτικών αγαθών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των ακινήτων.

  Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα πέριξ του 1,64%, ήτοι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου.

  Ωστόσο, οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού συνέχισαν και σήμερα να προβληματίζουν τους επενδυτές. Ο διοικητής της Fed, Randal Quarles, δήλωσε ότι άρχισε να εστιάζει περισσότερο την προσοχή του στον πληθωρισμό και ότι υπάρχουν "σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι" στην ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν απότομα το επόμενο έτος, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Milken Institute.

  Ο Quarles είπε επίσης ότι θα υποστηρίξει, στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed σε δύο εβδομάδες, τυχόν απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ξεκινήσει το tapering με τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων, ύψους 120 δισ. δολαρίων. 

  Προβληματισμό που εντείνουν και τα τελευταία δεδομένα για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ που αποκάλυψε η έρευνα της Fed για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, γνωστή και ως Beige Book, που έδειξε μεν ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά με ηπιότερο ρυθμό καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού περιορίζουν την ανάπτυξη και προκαλούν υψηλότερο πληθωρισμό.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 152 μονάδων ή 0,43% στις 35.609,34 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε έως τις 35.669,69 μονάδες ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του σε κλείσιμο στις 35.625,40 μονάδες, που έγραψε στις 16 Αυγούστου.

  Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,4% και έκλεισε μια ανάσα από το υψηλό του σε κλείσιμο στις 4.536,95 μονάδες, στις 4.536,35 μονάδες την Τετάρτη, παρότι ενδοσυνεδριακά το ξεπέρασε.

  Αντίθετα, ο Nasdaq, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και παρότι για μεγάλο διάστημα κινήθηκε σε θετικό έδαφος, έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες 0,05% στις 15.121,70 μονάδες, τερματίζοντας ένα ανοδικό πενταήμερο σερί.

  Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, 22 έκλεισαν με κέρδη και μόλις 8 ολοκλήρωσαν την ημέρα με απώλειες. Τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (2,52%), Verizon Communications (2,41%) και Travelers (2,12%), ενώ της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των McDonald's (-1,2%), Goldman Sachs (-1,04%) και Visa (-0,90%).

  Οριακά κέρδη 0,18% σημείωσε η μετοχή της Tesla, που ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ελλείψεις ημιαγωγών και γενικά τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού "επιβράδυναν" τη λειτουργία των εργοστασίων της.

  Κέρδη 3,33% έγραψε επίσης ο τίτλος της Abbott Laboratories που ανακοίνωσε μεγέθη τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

  Στον αντίποδα, απώλειες 2,17% σημείωσε η μετοχή της Netflix, παρότι η πλατφόρμα ροής περιεχομένου ανακοίνωσε καλύτερα των προσδοκιών μεγέθη τριμήνου, καθώς απογοήτευσαν οι εκτιμήσεις της για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της χρήσης.

  "Βουτιά" 14,76% σημειώνει η μετοχή της Novavax, μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο πηγές, ότι η βιοτεχνολογική εταιρεία δυσκολεύεται να αποδείξει ότι μπορεί να παράξει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊκού που συνάδει με τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ