Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 17:27

  Χρηματιστήριο: Ξανά στις 900 μονάδες... και με τζίρο

  Χρηματιστήριο: Ξανά στις 900 μονάδες... και με τζίρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με... φόρα πάνω από τις 900 μονάδες πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε σημαντική ώθηση τόσο από τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων αναλυτών, όσο και από την ισχυρή άνοδο των περισσοτέρων δεικτοβαρών τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 908,13 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 899,41 μονάδων (+0,095%) και 908,18 μονάδων (+1,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,6 εκατ. τεμάχια.

   

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,07%, στις 2.199,35 μονάδες, ενώ στο +0,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.454,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 588,42 μονάδες.

  Επιτέλους... τζίρος

  Μπορεί οι 900 μονάδες να μην είχαν "γράψει" στο ταμπλό από 23 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό που ικανοποίησε περισσότερο ήταν ότι ο τζίρος έφτασε σε ικανοποιητικά επίπεδα μετά από αρκετές ημέρες, καθήλωσης. Η χθεσινή διάσπαση των 895 μονάδων έδειξε πλέον να έχει ανοίξει τον ανοδικό δρόμο, με τον επόμενο στόχο να είναι στις 913 μονάδες πλέον, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ήταν αρωγός των επιπέδων το τελευταίο διάστημα, διαπέρασε και τις 585 μονάδες.

  Το ζητούμενο βέβαια είναι στην παρούσα ο Γενικός Δείκτης να εκμεταλλευτεί αυτά τα περιθώρια και να αφομοιώσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, ώστε να δημιουργήσει τα αναχώματα έναντι των διεθνών αναταράξεων που γίνονται όλο και πιο συχνές στην παρούσα φάση. Αυτές οι διεθνείς αναταράξεις ήταν που ανάσχεσαν την ανοδική πορεία του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου και έριξαν τη συναλλακτική δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου σε επίπεδα... Αυγούστου.

  Μπαράζ θετικών εκτιμήσεων

  Μετά από ένα "διάλειμμα" στις θετικές εκτιμήσεις, σήμερα η HSBC και η Goldman Sachs επανήλθαν και έδωσαν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η HSBC διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα δεχθεί σημαντική ώθηση από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών.

  Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs, στις εκτιμήσεις της για την πορεία των αναδυομένων αγορών, εκτιμά τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1.000 μονάδες μεσοπρόθεσμα, ένα επίπεδο που έχει να δει η αγορά από το 2014 και που αποτελεί εδώ και καιρό τον βασικό στόχο. Η μερισματική απόδοση αναμένει να διαμορφωθεί στο 3%.

  Πέραν των παραπάνω, η Citigroup διατήρησε την πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία στο 8,8% φέτος, που είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί από διεθνή οίκο, δίνοντας έτσι συνέχεια στο μπαράζ των θετικών καταλυτών γύρω από την Ελλάδα. Παράλληλα εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να δέχονται τη στήριξη της ΕΚΤ και μετά το PEPP.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και ΕΧΑΕ έκλεισαν με κέρδη 3,41% και 3,08% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Alpha Bank ξεπέρασαν το 1%.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Eurobank, Aegean, Λάμδα, Βιοχάλκο, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ο ΟΛΠ και η ΕΛΧΑ έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ο Titan έχασε 0,26%, ενώ ο ΟΤΕ σημείωσε απώλειες 0,65%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ