Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 15:35

  BofA: Ευάλωτες οι ελληνικές μετοχές στην επιβράδυνση της Κίνας

  Wall: Η BofA προειδοποιεί ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων και ενδεχόμενη “επώδυνη” διόρθωση κατά 15%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε πλήρη αντίθεση με την επιτάχυνση της δραστηριότητας σε πολλές οικονομίες, η Κίνα οδεύει προς μία ταχύτατη επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπως εκτιμά η Bank of America. Αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και σε άλλα χρηματιστήρια τα οποία είναι ευάλωτα, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.

  Πιο αναλυτικά, η ανάλυση συσχέτισης των μετοχών των Αναδυόμενων Αγορών την οποία διενήργησε η BofA, υποδηλώνει ότι κυκλικοί κλάδοι όπως τα βασικά υλικά, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά τείνουν να κινούνται παράλληλα με τον κινεζικό κύκλο χαλάρωσης και είναι πιθανό να συνεχίσουν να υφίστανται πίεση. 

  Αντίθετα, όπως είναι αναμενόμενο, οι αμυντικοί κλάδοι όπως τα οικιακά προϊόντα, η υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και τα ποτά, από την άλλη πλευρά, δεν είναι ευαίσθητοι στην κινεζική πολιτική. 

  Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Χιλή και η Αργεντινή, καθώς και οι χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Τσεχία και η Πολωνία, κατατάσσονται ψηλά στην κλίμακα ευαισθησίας, ενώ η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη βρίσκονται στο άλλο άκρο του φάσματος, επισημαίνει η BofA.

  Όπως μάλιστα παρατηρεί η αμερικάνικη τράπεζα, οι μετοχές σε Ελλάδα, Χιλή, Ρωσία, Τσεχία και Πολωνία τείνουν να υποχωρούν όταν η Κίνα προχωρά σε σύσφιξη της πολιτικής της.

  Σε ότι πάντως αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, ο δείκτης p/e διαμορφώνεται στο 12,8x σύμφωνα με την BofA, ενώ η μερισματική απόδοση στο 6,5%. Εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν φέτος κατά 23,6% και το 2022 κατά 17%.

  Παρόλο που οι κυκλικοί κλάδοι επωφελούνται από τις μακροπρόθεσμες κεφαλαιουχικές δαπάνες, τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πρωτοβουλίες για την απανθρακοποίηση, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν το πιθανό σοκ της ζήτησης που θα προέλθει από την Κίνα πριν αυξήσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους, είτε ότι αφορά τις κινεζικές μετοχές είτε στις αγορές που έχουν υψηλή συσχέτιση με τον οικονομικό κύκλο της χώρας, καταλήγει η BofA.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ