Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 13:38

  Νέα προσπάθεια για τις 895 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Νέα προσπάθεια για τις 895 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μία ακόμη προσπάθεια, την τέταρτη μέσα σε δέκα ημέρες, για την αποφασιστική διάσπαση των 895 μονάδων κάνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί μέσα σε ένα περιβάλλον επιλεκτικών κινήσεων να ενεργοποιήσει εκ νέου τους αγοραστές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,38% στις 894,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.164,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,47% στις 576,93 μονάδες.

   

  Η αγορά βλέπει πλέον τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ να επιταχύνονται, καθώς η γενική συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα η ΓΣ ενέκρινε τη συναλλαγή για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η υπό μελέτη ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και θα της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

  Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τη Citigroup

  Ανά διαστήματα η ελληνική οικονομία και αγορά λαμβάνουν πάντως την ψήφο εμπιστοσύνης από ξένους αναλυτές, με τη Citigroup σήμερα να βελτιώνει περαιτέρω τις προβλέψεις της καθώς πλέον βλέπει θετικά την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων. Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,3x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 9,8x. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 23,1 φέτος θα κινηθεί στο 21,3 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16 φέτος στο 15 το 2022.  

  Επίσης, στα επίπεδα του 3,6% διαμορφώνεται παράλληλα η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3% και 1,8% αντίστοιχα. Έτσι, σταδιακά, αυτές οι προοπτικές δεν αποκλείεται να υλοποιούνται στο ταμπλό του ΧΑ, το οποίο παραμένει στο στενό εύρος.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Titan, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Alpha Bank, Aegean, ΕΛXA, Motor Oil και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται οι ΟΛΠ, Σαράντης, Πειραιώς, Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ, αλλά καμία δεν σημειώνει απώλειες άνω του 0,6%. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ