Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 17:25

  Υπέκυψε και πάλι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

  Υπέκυψε και πάλι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιμετωπίζοντας για τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες το στοπ των 895 μονάδων, καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τραπεζών, το αρνητικό πρόσημο της πλειονότητας των τίτλων δεν κατέστη δυνατό να υπερκεραστεί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 891,30 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 889,92 μονάδων (-0,54%) και 899,03 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,41%, στις 2.154,82 μονάδες, ενώ στο +0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.430,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 574,21 μονάδες.

  Αν και γύρω στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να κινηθεί προς τις 900 μονάδες, οι πωλητές ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αμέσως, οδηγώντας τον μάλιστα μετά τις 15:00 σε αρνητικά εδάφη. Έτσι, για ακόμη μία φορά ο Γ.Δ. δεν κατοχύρωσε το διαγραμματικό επίπεδο των 895-896 μονάδων, ούτε ο FTSE 25 το αντίστοιχο των 2.170 μονάδων.

  Οι τράπεζες είναι ο μόνος κλάδος με ξεκάθαρο γράφημα, με τις 555 μονάδες να είναι κύρια στήριξη και οι 551 μονάδες το stop. Στον αντίποδα, οι 585 μονάδες είναι επόμενος στόχος. Στατιστικά, σύμφωνα με τη Fast Finance, μετά από μία διόρθωση και ειδικά προς το κλείσιμο του χρόνου, οι μετοχές που αποδίδουν περισσότερο είναι και αυτές που είναι πρώτες σε απόδοση για το έτος.

  Αδύναμος ο τζίρος

  Εκτός από τη συσσώρευση της αγοράς μέσα σε στενό εύρος το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές είναι ο χαμηλός τζίρος. Και με τα επίπεδα αυτά, τα οποία μετά βίας ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη τη συνεδρίαση, η αγορά δεν μπορεί να λάβει τάση, την οποία και τόσο χρειάζεται.

  Αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, τονίζοντας ότι αυτή η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δύναται να καθορίσει με διαγραμματική διαύγεια την όποια βραχυχρόνια πορεία της. Μια αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση 63,57 δισ. ευρώ, που ολοκληρώνει εδώ και μέρες τη συνεδρίαση με έναν συνολικό τζίρο συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ ή το 0,078% (!) της συνολικής, είναι τεχνικά αδύνατο να τραβήξει μια καθοριστική ρότα τάσης είτε αυτή είναι ανοδική είτε είναι καθοδική.

  Η εικόνα αυτή δεν αναμένεται βέβαια να κρατήσει επί μακρόν, καθώς, όπως επισημαίνει και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, το κλείσιμο των εβδομαδιαίων candlesticks του Γενικού Δείκτη, επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητά του. Ο Γ.Δ. περιστρέφεται εδώ και εβδομάδες γύρω από τον κινητό μέσο όρο 20 συνεδριάσεων, έχοντας δώσει στους ακολουθητές της τάσης σειρά "λάθος" σημάτων. Αυτή η ακολουθία δεν θα συνεχιστεί επ' άπειρον, με τον κ. Στεριώτη να εκτιμά ότι το επίπεδο των 900 μονάδων δεν μπορεί να συνεχίσει να κρατά την ελληνική αγορά δέσμια. Η διάσπαση της ζώνης των 850-930 αποτελεί το κρίσιμο κριτήριο αποσαφήνισης των διαθέσεων της αγοράς με φόντο το κλείσιμο του έτους.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Οι Aegean, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Titan, Εθνική, Σαράντη και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με μικρές απώλειες.

  Στον αντίποδα, η Eurobank με το +1,86% και η ΔΕΗ με το +1,78% που κατέγραψαν, έδωσαν σημαντικά στηρίγματα στην αγορά, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Alpha Bank, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ