Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 12:12

  BofA: Μυρίζει "μπαρούτι" στην οικονομία - Ποιες μετοχές να αποφύγετε στην επικειμένη διόρθωση

  Wall: Η BofA προειδοποιεί ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων και ενδεχόμενη “επώδυνη” διόρθωση κατά 15%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη πολλαπλασιάζονται: διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, κρίση χρέους στην Κίνα και ενεργειακή κρίση, όπως σημειώνει η Bank of America σε νέα έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική.

  Ωστόσο, παρά το αυξημένο ρίσκο, εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι πιθανό να αποδειχθεί μη βιώσιμη, δεδομένης της ασθενέστερης ανάπτυξης, του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ και της αυξανόμενης προσφοράς. Με όλα αυτά τα δεδομένα, πάντως, παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η BofA, η λίστα των δυνητικών κινδύνων για την οικονομική ανάπτυξη έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι και πλέον είμαστε αντιμέτωποι με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, λόγω της επιδείνωση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, την εντατικοποίηση της κρίσης χρέους στον τομέα των ακινήτων της Κίνας και, πιο πρόσφατα, τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χαμηλών προμηθειών στο πλαίσιο της ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης.

  Οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας εκτιμούν ότι το πλήγμα στην παγκόσμια κατανάλωση από το σοκ των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να φθάσει το 1,6% φέτος, ακόμη και πριν από τις αρνητικές επιπτώσεις του δεύτερου γύρου της ενεργειακής κρίσης, με την Ευρώπη να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Αυτό ενισχύει την πεποίθησή της ότι το μακροοικονομικό σκηνικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχει μετατοπιστεί και, ενώ πριν αναμενόταν επιτάχυνση της ανάπτυξης και πτώση των προεξοφλητικών επιτοκίων, πλέον αναμένεται το εντελώς… αντίστροφο, "επιβάλλοντας" έτσι την τήρηση απόλυτης αρνητικής στάσης. 

  Underweight στην Ενέργεια - Μη βιώσιμη η αύξηση των τιμών του πετρελαίου

  Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA παραμένει underweight στον ευρωπαϊκό ενεργειακό κλάδο. Ο κλάδος έχει υπεραποδώσει της ευρύτερης αγοράς κατά 20% από τις αρχές Σεπτεμβρίου, βοηθούμενος από την άνοδο 18% της τιμής του αργού πετρελαίου Brent στο υψηλό επτά ετών των 84 δολαρίων ανά βαρέλι.

  Η ανάλυση των τιμών του πετρελαίου δείχνει πτώση της τιμής τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι: (α) υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, και (β) αναμένεται ότι η δυναμική ανάπτυξης των ΗΠΑ θα παραμείνει σε κατάσταση επιβράδυνσης. Η τιμή του πετρελαίου είναι 30% πάνω από τα επίπεδα εύλογης αξίας που υποδηλώνει η ανάλυση της BofA, και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υπερβάσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ακραίες κινήσεις εξηγούνται συνήθως απλά από την δυναμική του δείκτη PMI παγκοσμίως, η οποία μόλις έγινε αρνητική για πρώτη φορά από την έναρξη της ανάκαμψης, υποδηλώνοντας αυξημένο κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας. 

  Επιπλέον, η παγκόσμια προσφορά αργού ανακάμπτει απότομα (αυξήθηκε κατά 6 εκατ. βαρέλι την ημέρα τους τελευταίους έξι μήνες - τη μεγαλύτερη αύξηση προσφοράς την τελευταία δεκαετία), με την πρόσφατη αύξηση των τιμών να δίνει κίνητρα στους παραγωγούς να ενισχύσουν περαιτέρω τις προμήθειες, "χτυπώντας" παράλληλα τη ζήτηση. Η BofA πιστεύει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου με φόντο την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, η εξασθένηση της δυναμικής ανάπτυξης και η ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου, είναι πιθανό να αποδειχθούν μη βιώσιμες. Η πρόβλεψή της για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου τους επόμενους μήνες "μεταφράζονται" και σε περισσότερο από 15% υποαπόδοσης για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα σε σχέση με την αγορά.

  Επιμένει για διόρθωση

  Έτσι, γενικότερα, η BofA παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και επιμένει στην πρόβλεψή της για διόρθωση της τάξης του 10% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του έτους.

  Τηρεί underweight στάση στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών και των αυτοκινήτων - δύο κλάδους που υπεραπέδωσαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του αρχικού ριμπάουντ της οικονομίας λόγω του re-opening και αναμένεται να σημειώσουν ισχυρή διόρθωση προσεχώς, καθώς η ανάπτυξη θα αρχίσει να επιβραδύνεται.

  Παράλληλα είναι overweight στις τράπεζες - καθώς επωφελούνται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων - καθώς και στον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καθώς εκτιμά πως έχουν σημαντικό περιθώριο υπεραπόδοσης, μετά από την άνω του 20% υποαπόδοση από τον περασμένο Μάρτιο, δεδομένου ότι αυτός o αμυντικός κλάδος τείνει να επωφελείται σε περιόδους εξασθένισης των PMI της ζώνης του ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ