Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 22:40

  Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο στην εβδομάδα, πτώση 2,8% το φυσικό αέριο

  Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο στην εβδομάδα, πτώση 2,8% το φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διεύρυναν το ανοδικό τους σερί οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, σημειώνοντας κέρδη άνω του 3% στην εβδομάδα. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε από τις προσδοκίες ότι οι παγκόσμιοι παραγωγοί ενέργειας θα στραφούν στον "μαύρο χρυσό" εν μέσω έλλειψης φυσικού αερίου και άνθρακα. Ενδοσυνεδριακά το Brent ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018. 

  "Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία μπορεί ακόμη να διαχειριστεί την τρέχουσα άνοδο των τιμών της ενέργειας", δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda. "Το έλλειμμα της αγοράς πετρελαίου θα μεγαλώσει μόνο εφόσον τα παγκόσμια αποθέματα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Η απροσδόκητη ζήτηση οφείλεται στον ψυχρότερο καιρό μπαίνοντας στον χειμώνα και από την εκτίναξη της ζήτησης καυσίμων για τα αεροσκάφη καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν τα διεθνή ταξίδια". 

  Η Velandera Energy Partners εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου τον επόμενο μήνα "θα δοκιμάσουν το επίπεδο των 90 δολαρίων ή και υψηλότερα", δήλωσε στη Market Watch ο οικονομικός της εταιρείας Manish Raj . "Όσο συνεχίζεται η έλλειψη άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία, οι τιμές του αργού δεν έχουν πού αλλού να πάνε παρά μόνο προς τα πάνω". 

  Ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου σκαρφαλώσουν πάνω από τα 100 δολάρια, "το αργό θα είναι πιο οικονομικό από το φυσικό αέριο, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου", πρόσθεσε ο ίδιος.  

  "Η μαζική έλλειψη άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη έχει οδηγήσει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας να επιλέγουν το αργό έναντι του φυσικού αερίου - ένα μοτίβο που έχει να παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία", επισήμανε ο Manish Raj. 

  "Πρόκειται για αντιστροφή του συμπεράσματος ότι το φυσικό αέριο είναι το προτιμώμενο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως", ανέφερε, για να προσθέσει πως "οι αναλυτές είχαν σταματήσει να μοντελοποιούν ακόμη και την πιθανότητα χρήσης αργού για την παραγωγή ενέργειας- ωστόσο, να 'μαστε εδώ εν μέσω αυτής της ενεργειακής κρίσης".

  Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου πρόσθεσε 97 σεντς ή 1,2% την Παρασκευή για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 82,28 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε βάση 5νθήμερου, το WTI ενισχύθηκε κατά περίπου 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, καταγράφοντας κέρδη για όγδοη συναπτή εβδομάδα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κερδοφόρο σερί από το 5νθήμερο που έληξε στις 20 Αυγούστου 2004.

  Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 86 σεντς ή 1% στα 84,86 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, κέρδισε 3%, στην εκτη σερί εβδομάδα με άνοδο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών από το 5νθήμερο που έληξε στις 30 Απριλίου 1999, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

  Το φυσικό αέριο παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 4,9% στα 5,41 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,8% στην εβδομάδα. Οι τιμές κέρδισαν 1,7% την Πέμπτη.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ