Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 17:28

  Δεύτερη ημέρα ήπιας ανόδου στο Χρηματιστήριο

  Δεύτερη ημέρα ήπιας ανόδου στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με τη βοήθεια των τραπεζών, αλλά και επιλεγμένων τίτλων από τον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη και κοντά στο ανώτατο επίπεδο της διακύμανσης της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε σήμερα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 894,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 889,39 μονάδων (+0,09%) και 894,96 μονάδων (+0,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

   

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,70%, στις 2.163,62 μονάδες, ενώ στο +0,86% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.429,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,30% στις 570,35 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,28%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 1,29%.

  Συγκέντρωση δυνάμεων

  Πρακτικά αμετάβλητος έκλεισε ο Γενικός Δείκτης σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τη συρρίκνωση των διακυμάνσεων και των ημερήσιων συναλλαγών, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Η έλλειψη σημαντικών εναυσμάτων από την εγχώρια ειδησεογραφία δεν βοήθησε στο να βγουν ζωηρές εντολές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στις ξένες αγορές.

  Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε ήταν η καταγραφή νέων εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ύψους 15,4 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 14 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ σε συνέχεια των 52 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.

  Το γεγονός που δεσπόζει στην ατζέντα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν την ερχόμενη Τρίτη να αποφασίσουν το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων καθώς και τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Πέρα από τους όρους της αύξησης θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο επενδυτή Spear WTE Investments (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες νέες πληροφορίες για τους όρους της πώλησης.

  Εφόσον η συνέλευση δώσει την έγκρισή της ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση των μετοχών μέσω της διαδικασίας ανοίγματος βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά πάσα πιθανότατα προς τις αρχές Νοεμβρίου. Η έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο τη ΔΕΗ αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο αφού μετά την αύξηση θα απελευθερωθούν δυνάμεις που προς το παρόν εστιάζουν στη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην διαδικασία της αύξησης.

  Τεχνική εικόνα

  Τεχνικά o Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ιδιαίτερες διαθέσεις υπέρβασης των 900 μονάδων, οι συναλλακτικές προδιαγραφές μιας τέτοιας διαφυγής είναι τέτοιες που επί του παρόντος είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει αλλαγή στο μοτίβο συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων, αν όχι μηνών. Οι αγοραστές κάνουν συντήρηση δυνάμεων, έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των πωλητών ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζονται να κινηθούν προς τις σκληρές αντιστάσεις του Δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο μέσον μιας διαδρομής ανάμεσα σε δύο συγκλίνουσες τάσεις που ορίζουν το τέλος ενός τριγώνου.

  Άσχετα πλέον με το αν βρίσκεται σε ανοδική διαδρομή λόγω της διάσπασης των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών η αγορά οδεύει διαγραμματικά προς το τέλος της συσσώρευσης και σε μέγιστο βάθος δύο μηνών θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των δυνάμεων που θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα. Ο Γενικός Δείκτης από τον Απρίλιο και μετά έχει μείνει εντός ενός σχετικά σφιχτού εύρους διακύμανσης μέσα στο οποίο έλαβαν και αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές εταιρικές πράξεις και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου. Η αγορά δίνει την εντύπωση ενός τρένου εν αναμονή που μεθοδικά επιβιβάζει νέους παίκτες πριν το σήμα της εκκίνησης.

  Η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς την λύση του, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική με κέρδη 3,23% και ο Ελλάκτωρας με άνοδο 3,02% ξεχώρισαν σήμερα στην αγορά, όπως και οι Motor Oil και Alpha Bank, οι οποίες σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΠΑΠ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, η Jumbo δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω των εκτιμήσεων της Societe Generale για τον MSCI, κλείνοντας με απώλειες 3,03%. Κάτω του 1% ήταν η πτώση στις δεικτοβαρείς Coca Cola και ΟΤΕ, όπως και στην Aegean, ενώ η ΕΧΑΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ