Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 14:07

  Μοιρασμένο το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο: Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 890 μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πέριξ των 890 μονάδων κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μάλιστα πέρασε τη λήξη των παραγώγων χωρίς μεγάλες μεταβολές στις διακυμάνσεις αλλά και στην τάση του, με τον τζίρο μάλιστα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 889,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 9,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.150,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,83% στις 562,17 μονάδες.

  Πέραν από επιλεγμένες τίτλους που έχουν λάβει την κατεύθυνσή τους, η πλειονότητα αυτών εμφανίζει έντονη νευρικότητα, απόρροια και της ρηχότητας της αγοράς. Και το ανησυχητικό σε αυτό είναι ότι ενώ οι καταλύτες για κατεύθυνση στο ΧΑ υπάρχουν, κανένα "στρατόπεδο" δεν φαίνεται διατεθειμένο να πάρει τα ηνία της αγοράς.

  Stock picking

  Όπως επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές, η πορεία του ΧΑ δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει εάν δεν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία ευλόγως θα "αφαιρέσει" κεφάλαια από τη Λ. Αθηνών. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόφαση για την ΑΜΚ προβλέπεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building ενώ θα ανακοινωθεί και η τιμολόγηση. Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.  

  Βέβαια, στη μεγάλη εικόνα, σίγουρα οι μεγάλες ΑΜΚ μπορεί να προβληματίζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά από την άλλη προσελκύουν νέα κεφάλαια που τόσο πολύ έχει ανάγκη το ΧΑ. Η προσέγγιση νέων κεφαλαίων και μάλιστα από μεγάλους ξένους θεσμικούς είναι το βασικό διακύβευμα, την ώρα μάλιστα που μπροστά η αγορά έχει και την  αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Όπως εκτιμά η Société Générale, η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα παράλληλα δύο προσθήκες, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.

  Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς, στις 30 Νοεμβρίου.
  Κατά τη γαλλική τράπεζα οι λόγοι μεγέθους/κεφαλαιοποίησης καθώς και βάρους του κλάδου στους δείκτες (size-segment) θα οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές στον MSCI Greece και την παρουσία της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets. Συγκεκριμένα για την Jumbo αναφέρει ως λόγο διαγραφής την κεφαλαιοποίηση (size), ενώ για τις ΕΤΕ και ΔΕΗ αναφέρει ως λόγο της προσθήκης την αύξηση του βάρους των κλάδων στους οποίους ανήκουν στον δείκτη (segment).

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 3,23%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, η Jumbo χάνει 2,89%, με την Coca Cola να υποχωρεί κατά 1,03%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Aegean, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, με την ΕΧΑΕ και τον ΟΤΕ να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ