Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 17:22

  Αδύναμη αντίδραση σε κέρδη και τζίρο για το Χρηματιστήριο

  Αδύναμη αντίδραση σε κέρδη και τζίρο για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ανοδικά έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση παραμονής σε ένα εύρος που δεν θα αυξάνει το ρίσκο μέσα σε ένα εύθραυστο και ευμετάβλητο περιβάλλον.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 888,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 884,72 μονάδων (+0,07%) και 891,00 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 30,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 20 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,60%, στις 2.148,53 μονάδες, ενώ στο +0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.417,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 557,55 μονάδες.

  Το ΧΑ σήμερα επιβεβαίωσε τη... στρατηγική του ενός βήματος μπρος... ενός βήματος πίσω, παραμένοντας στο στενό εύρος των 880-895 μονάδων. Ένα εύρος που επί της ουσίας "καλύπτει" την επιφυλακτικότητα των πιο μεγάλων κινήσεων, καθώς το δίλημμα μεταξύ ενός αρνητικού διεθνούς κλίματος και ενός θετικού εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος είναι μεγάλο.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις στο ΧΑ είναι δύσκολο να εκδηλωθούν και να ευδοκιμήσουν, με το risk off να "πατιέται" συχνά πυκνά. Έτσι βλέπουμε τον γενικό δείκτη να αναδιπλώνεται κάθε φορά που αναρριχάται σε επίπεδα που δεν μπορούν οι εξελίξεις να τα δικαιολογήσουν.

  Rotation με χαμηλό τζίρο

  Το rotation μεταξύ των ανοδικών και πτωτικών τίτλων συνεχίστηκε και σήμερα. Ωστόσο, αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά είναι ο διαρκώς μειούμενος τζίρος, καθώς η αγορά σήμερα χρειάστηκε πάνω από έξι ώρες για να ξεπεράσει τα 10 εκατ. τεμάχια. Παραδοσιακά μάλιστα ο Οκτώβριος, όπως και ο Νοέμβριος, είχαν καλύτερη συναλλακτική εικόνα από τα χαρτοφυλάκια των ξένων που όδευαν προς το τέλος του δωδεκαμήνου.

  Η αγορά έχει ανάγκη όμως να πάρει τα ηνία από τα χέρια των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι αν και "τηρούν" το εύρος των τρεχόντων επιπέδων, δεν μπορούν να προσδώσουν κάποια δυναμική που θα βγάλει την αγορά από την επτάμηνη συσσώρευση. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, όταν στο 12μηνο παρεμβάλλεται ένα επτάμηνο συσσώρευσης (στο 2020 ήταν εξάμηνο) τότε είναι δύσκολο να προσελκυστούν κεφάλαια που έχουν πιο μακροπρόθεσμο και θεσμικό χαρακτήρα.

  Βέβαια, δεν πρέπει να παραληφθεί και η έτερη όψη της συσσώρευσης, η οποία έρχεται σε μια περίοδο δύσκολου διεθνούς κλίματος, στην οποία το ΧΑ δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Δεν είναι άλλωστε μακρινές οι μνήμες που το ΧΑ πρωταγωνιστούσε στις πτώσεις και αγκομαχούσε όταν οι διεθνείς αγορές έκαναν το δικό τους ράλι ανόδου.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έκλεισε με κέρδη 2,44%, με τις Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Coca Cola και Aegean να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα, χωρίς όμως καμία να κλείνει με απώλειες άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ