Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 13:06

  ΙΕΑ: Προειδοποιεί ότι η αυξημένη ζήτηση πετρελαίου ενισχύει τον πληθωρισμό και επιβραδύνει την ανάκαμψη

  Απώλειες 0,3% για το αργό, που κράτησε όμως τα 80 δολ. - Νέα άνοδος 1,5% για το φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την ανάκαμψη από την πανδημία, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

  Οι τιμές πετρελαίου και αερίου έχουν αυξηθεί σε πολυετή υψηλά προσφάτως, στέλνοντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ καθώς οι εκτεταμένες ελλείψεις ενέργειας πλήττουν την Ασία και την Ευρώπη.

  "Οι τιμές ρεκόρ του άνθρακα και του αερίου καθώς και τα συνεχή blackouts ωθούν τον τομέα της ενέργειας και τις βιομηχανίες που απαιτούν πολλή ενέργεια, να στραφούν στο πετρέλαιο για να διατηρηθούν λειτουργικές”, ανέφερε η ΙΕΑ στο μηνιαίο report.

  "Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας επίσης αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις που μαζί με τις διακοπές ρεύματος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα και επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης”.

  Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος προβλέπεται τώρα να ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, τόνισε η ΙΕΑ.

  Προχώρησε σε ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τη ζήτηση το 2021 και το 2022, αυξάνοντά τις κατά 170.00 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και 210.000 βαρέλια αντιστοίχως.

  Η άνοδος της ζήτησης στο προηγούμενο τρίμηνο οδήγησαν στη μεγαλύτερη αξιοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων σε οκτώ χρόνια, ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015.

  Στο μεταξύ, η ΙΕΑ εκτιμά ότι ο OPEC+ αναμένεται να αντλήσει 700.000 βαρέλια πετρελαίου λιγότερα από την εκτιμώμενη ζήτηση για το αργό στο δ΄ τρίμηνο του έτους, που σημαίνει ότι η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ