Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 22:44

  Απώλειες 0,3% για το αργό, που κράτησε όμως τα 80 δολ. - Νέα άνοδος 1,5% για το φυσικό αέριο

  Απώλειες 0,3% για το αργό, που κράτησε όμως τα 80 δολ. - Νέα άνοδος 1,5% για το φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πτώση κατέγραψε το πετρέλαιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί από το υψηλό σχεδόν επτά ετών, εν μέσω ανησυχιών για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα.

  Την πτώση των τιμών προκάλεσαν τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, τα οποία έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας μειώθηκαν κατά 5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας ετήσια μείωση της τάξης του 15%, όπως δήλωσε στο MarketWatch ο Troy Vincent, αναλυτής αγοράς της DTN.

  "Οι έμποροι και οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών ενέργειας”, ανέφερε ο Vincent και πρόσθεσε: "Ο πληθωρισμός, και ιδιαίτερα ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας στη βιομηχανική και μεταποιητική δραστηριότητα, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μειώνονται οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2021 και το 2022”.

  Πρόσθετη πίεση άσκησε και η μηνιαία έκθεση του OPEC για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, όπου το καρτέλ ψαλίδισε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση το τρέχον έτος στα 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 5,96 εκατ. βαρέλια προηγουμένως. Μείωση που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα κατώτερα των προσδοκιών πραγματικά δεδομένα για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, παρά τις εκτιμήσεις για υγιή ζήτηση στο τρέχον τρίμηνο, που αναμένεται να υποστηριχθεί και από την εποχική αύξηση της ζήτησης πετροχημικών και πετρελαίου θέρμανσης αλλά και τη στροφή από το φυσικό αέριο στα προϊόντα πετρελαίου λόγω των υψηλών τιμών του πρώτου.

  Ο OPEC πάντως, στην μηνιαία έκθεσή του άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης το 2022, κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στα 100,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο.

  Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε σήμερα μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα το συμβόλαιο Νοεμβρίου έχασε 20 σεντς ή σχεδόν 0,3% και έκλεισε στα 80,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντας γράψει χαμηλό στα 79,42 δολάρια.

  Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε και το αργό τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, που υποχώρησε κατά 24 σεντς ή 0,3% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 83,18 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να αποδίδουν την υποχώρηση στη μείωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

  Αντίθετα, την Τετάρτη, το συμβόλαιο Νοεμβρίου για την βενζίνη σημείωσε κέρδη σχεδόν 1% στα 2,406 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 2,521 δολάρια το γαλόνι, κλείνοντας αμφότερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

  Νέα άνοδο κατέγραψε και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου να προσθέτει 1,5% και να κλείνει στα 5,59 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ