Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 17:01

  Ανοδικά η Wall με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και πληθωρισμό

  Βουτιά 3,1% ο Nasdaq, πάνω από 800 μονάδες χάνει ο Dow Jones
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:10

  Θετικά αντέδρασαν οι δείκτες της Wall Street στα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου της Federal Reserve, με τον S&P 500 να γυρίζει ανοδικά, τον Dow Jones να σβήνει επίσης τις απώλειές του και τον Nasdaq να ενισχύεται έτι περαιτέρω.

  Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στα εταιρικά αποτελέσματα καθώς μόλις ξεκίνησε η περίοδος των ανακοινώσεων αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και ήταν ελαφρώς χειρότερα των προσδοκιών.

  Πιο αναλυτικά, τα πρακτικά της Federal Reserve αναφέρουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θέσπισε πέρυσι την άνοιξη για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, περί τα μέσα Νοεμβρίου.

  Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν σχεδόν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει θέσει η Fed όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση και επομένως σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, με τη μείωση του ρυθμού των έκτακτων μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων.

  Η μείωση αυτή θα γίνει σταδιακά, με τα πρακτικά να αποκαλύπτουν ότι η Fed σκέφτεται να ξεκινήσει με μια περικοπή των αγορών της κατά 15 δισ. δολάρια και συγκεκριμένα μειώνοντας κατά 10 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων. Ωστόσο, "αρκετοί" αξιωματούχοι θα προτιμούσαν ταχύτερο ρυθμό.

  Μετά τη δημοσίευση των πρακτικών, ο δείκτης Dow Jones έσβησε τις απώλειές του και πλέον ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στις 34.396,86 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,28% στις 4.362,97 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,68% και κινείται στις 14.564,30 μονάδες.

  Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αναζητώντας ενδείξεις για το πόσο έχουν ψαλιδίσει την εταιρική κερδοφορία τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού. 

  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία των εταιρειών του δείκτη S&P 500 θα αυξηθεί κατά 27,6% σε ετήσια βάση, ήτοι με ρυθμό πολύ πιο αργό από το +52,8% που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους και το +92,4% στο δεύτερο τρίμηνο, που όμως και τα δύο είχαν πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης λόγω των κακών περσινών επιδόσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ωστόσο, τους επενδυτές συνεχίζει να προβληματίζει η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να καταγράφουν νέο άλμα υπερβαίνοντας και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, οπότε ενισχύθηκε κατά 0,3%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Σε ετήσια βάση ο δείκτης εκτοξεύτηκε κατά 5,4% έναντι ανόδου 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

  Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα μετά την άνοδο κατά 0,1% τον Αύγουστο, που είναι η μικρότερη άνοδο σε διάστημα έξι μηνών. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 4%.

  Στο επιχειρηματικό ταμπλό, απώλειες καταγράφει ο τίτλος της JPMorgan Chase, παρότι η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών.

  Απώλειες καταγράφει και ο τίτλος της Apple, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα περιορίσει την παραγωγή του iPhone 13 λόγω ελλείψεων ημιαγωγών.

  "Βουτιά" 4,48% σημειώνει και η μετοχή της Delta Airlines, παρότι ο αερομεταφορέας ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη τριμήνου για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς προειδοποίησε ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων δυσκολεύει τη δυνατότητα διατήρησης της κερδοφορίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ