Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 13:40

  Deutsche Bank: Νέα διόρθωση στις αγορές αναμένουν πάνω από 600 funds και αναλυτές

  Deutsche Bank: Νέα διόρθωση στις αγορές αναμένουν πάνω από 600 funds και αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Διόρθωση" είναι η μόνη λέξη που βλέπουν μπροστά τους οι ειδικοί των αγορών, παρά τις πρόσφατες πιέσεις που ασκηθήκαν στα χρηματιστήρια, με τον πληθωρισμό να αποτελεί τη "Νούμερο1"  απειλή για τα χαρτοφυλάκια πλέον, και την Covid να έχει χάσει αρκετές θέσεις, όταν μόλις πριν λίγες εβδομάδες η παραλλαγή "Δέλτα" είχε ταρακουνήσει τις επενδυτικές στρατηγικές και τις προοπτικές για την ανάκαμψη.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank σε περισσότερα από 600 funds, διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, η οποία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι πλέον οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων καθώς και ο πληθωρισμός -για πρώτη φορά από τον Ιούνιο όταν και είχαν ξεσπάσει οι ανησυχίες για αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών οι οποίες ηρέμησαν στη συνέχεια μετά τον καθησυχασμό από θεσμούς και κεντρικές τράπεζες ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

  Η ασθενέστερη ανάπτυξη βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των μεγάλων κινδύνων για πρώτη φορά, όπως παρατηρεί η Deutsche Bank ενώ οι άμεσοι κίνδυνοι από την Covid-19 βρίσκονται για πρώτη φορά εκτός των τριών κορυφαίων, με τη γερμανική τράπεζα να αναρωτιέται ωστόσο εάν θα μπορέσει να παραμείνει έτσι η κατάταξη, και η χαμηλή θέση της πανδημίας ως κίνδυνος, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

  Μια περαιτέρω διόρθωση των μετοχών πριν το τέλος του έτους αποτελεί το βασικό σενάριο για τους επενδυτές, όπως επισημάνθηκε στην έρευνα. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 71% αναμένει περαιτέρω διόρθωση της τάξης του 5%, ενώ άνω του 60% είναι το ποσοστό που εκτιμά ότι η διόρθωση θα κυμανθεί μεταξύ του 5% και του 10%. Μεγαλύτερο sell-off άνω του 20% αναμένει το 8% των funds.  Επίσης, όπως παρατηρεί η Deutsche Bank οι επενδυτικές διαθέσεις για το βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι το ίδιο αρνητικές όσο ήταν από το καλοκαίρι του 2020, όταν  τα εμβόλια δεν ήταν καν στο "τραπέζι" του επόμενου διαστήματος.

  Παράλληλα, το εντυπωσιακό 84% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά μέσα στην επόμενη 5ετία. Αν και η πλειονότητα των funds και των αναλυτών συνεχίζει να θεωρεί τον πληθωρισμό ένα παροδικό φαινόμενο, υπάρχει ωστόσο ένα αυξανόμενο ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι θα είναι μόνιμη η αύξηση των τιμών.  

  Ισχυρό είναι και το ποσοστό (59%) εκείνων που βλέπουν το πετρέλαιο να αυξάνεται στα 100 δολάρια το βαρέλι στο επόμενο διάσημα, ενώ το 27% εκτιμά ότι θα υποχωρήσει προς τα 60 δολ. το βαρέλι. Επιπλέον, υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό που αναμένει ότι ο στασιμοπληθωρισμός είναι πιο πιθανός από ό,τι όχι, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου πάνω το 50% των ερωτηθέντων αναμένεται ότι θα συμβεί στους επόμενους 12 μήνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ