Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 07:51

  A - quant: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

  ευρω δολαριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πολύ σημαντική ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας που αφορούσε στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ (Non-Farm Payrolls – NFPs), απογοήτευσε τις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, οι προσδοκίες ήταν για 500 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο ενώ με  βάση την ανακοίνωση, δημιουργήθηκαν μόλις 194 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Η αίσθηση που προκλήθηκε στις αγορές από αυτήν την εξέλιξη, ήταν ότι οι μακροοικονομικοί στόχοι μετά την πανδημία, αργούν ακόμη να επιτευχθούν και συνεπώς είναι περισσότερο πιθανό να συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, που αφορά σε μηνιαία αγορά ομολόγων, ύψους 120 δις δολάρια. Αυτές οι εκτιμήσεις οδήγησαν σε πτώση το δολάριο που μέχρι τότε ενισχυόταν αλλά όχι σε βαθμό που να διαταραχθούν οι ισορροπίες και η τάση. Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ανησυχίας που πηγάζει από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που ίσως επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάκαμψη και αυτό δημιουργεί αίσθηση μη διάθεσης ρίσκου στους περισσότερους επενδυτές.

  Στην Ευρώπη λίγο ως πολύ συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο: η Christine Lagarde επανέλαβε πως δεν υπάρχει βιασύνη για πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική στην Ευρωζώνη ενώ και τα οικονομικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής ηπείρου δεν ήταν τα αναμενόμενα, όπως θα δούμε και παρακάτω.

  Με ελαφρά ανάκαμψη έκλεισαν την εβδομάδα οι περισσότεροι κύριοι δείκτες μετοχών, σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στον χρυσό ενώ το ράλι ανόδου στις τιμές του πετρελαίου συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Τέλος, αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσε το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα.
  Το μεγάλο γεγονός της τρέχουσας εβδομάδας είναι αδιαμφισβήτητα η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη, με τυχόν αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις να δημιουργούν προσδοκίες για σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική στις ΗΠΑ. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται και τα πρακτικά της Fed, τα οποία αναμένονται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, βρίσκονται και άλλες ανακοινώσεις όπως ο πληθωρισμός στη Γερμανία και στην Κίνα, ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνάντηση του ευρωπαϊκού συμβουλίου και οι λιανικές πωλήσεις σε ΗΠΑ και Κίνα. Αργία η Δευτέρα στις ΗΠΑ (ημέρα του Κολόμβου).

  SP500

  Με άνοδο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,348 μονάδες και κέρδη 0.70% περίπου. Η Δευτέρα ξεκίνησε έντονα πτωτικά, ακολούθησαν τρεις ανοδικές ημέρες και την Παρασκευή υπήρξε μια διόρθωση. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το κλίμα δεν είναι καλό στις αγορές μετοχών, με ανησυχίες από την εξέλιξη της ανάκαμψης μετά την πανδημία, με το θέμα της Evergrande και των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ και με κάποιες αναβολές στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής επέκτασης του Joe Biden, ύψους 3 τρις δολαρίων. Χρειάζεται διάσπαση κάτω από τις 4,260 μονάδες ώστε η κατάσταση να αποκτήσει μορφή έντονης διόρθωσης και αν αυτό συμβεί θα υπάρξουν ανησυχίες στις αγορές. Αντιθέτως, πάνω από τις 4,470 μονάδες, η αισιοδοξία μάλλον θα επιστρέψει.

  DAX40

  Ελαφρώς πτωτικά ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,188 μονάδες, έχοντας απώλειες κοντά στο 0.20%. Η διακύμανση του δείκτη ωστόσο ήταν μεγάλη και μεσοβδόμαδα είδαμε τιμές αρκετά κάτω από τις 15,000 μονάδες ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ισχυρά επίπεδα στήριξης σε αυτή τη ζώνη τιμών. Τυχόν παγίωση κάτω από τις 15,000 μονάδες σαφώς και θα ευνοήσει το διορθωτικό σενάριο ενώ πάνω από τις 15,400 μονάδες θα δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την ανοδική αντίδραση.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,071 μονάδες και κέρδη που πλησίασαν το 0.70%. Η ενεργειακή κρίση έχει οπωσδήποτε θορυβήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μαστίζεται επίσης από έλλειψη σε βασικά αγαθά και κάποιες διαμάχες σε σχέση με το Brexit και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ψάρεμα. Ωστόσο η επέμβαση του στρατού έχει εξομαλύνει μερικώς την κατάσταση και ο δείκτης διατηρείται σταθερά πάνω από τις 7,000 μονάδες. Τυχόν απώλεια αυτών των επιπέδων, δημιουργεί συνθήκες έντονης διόρθωσης αλλά πάνω από τις 7,130 μονάδες οι αγοραστές ονειρεύονται τιμές πάνω από τις 7,200 μονάδες που είναι και υψηλό 20 μηνών περίπου.

  Χρυσός

  Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στον χρυσό την περασμένη εβδομάδα, με κλείσιμο στα $1,757 και οριακές απώλειες της τάξης του 0.20%. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη μεταβλητότητα, καταδεικνύεται πως οι επενδυτές τηρούν σχέση αναμονής σε σχέση με τη Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ και τον πληθωρισμό. Η ανακοίνωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή, λίγο επηρέασε τα πράγματα αφού μικρή ήταν και η επίπτωση στο δολάριο. Ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου και τα πρακτικά της Fed την προσεχή Τετάρτη θα είναι οι καθοριστικότεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν τον χρυσό στο εγγύς μέλλον αλλά η τάση του μέχρι τώρα παραμένει πτωτική.

  Πετρέλαιο

  Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το ράλι στο πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $79.54. Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την περασμένη Δευτέρα που δεν έκρυβε περαιτέρω της προγραμματισμένης αύξηση στην παραγωγή, έδωσε νέο αέρα και οι τιμές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2014. Οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου επίσης ευνοούν την άνοδο γιατί ήδη πολλές βιομηχανίες που χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο, γυρνάνε σε πετρέλαιο για να αποφύγουν το υψηλό κόστος παραγωγής. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, έχει υπάρξει καθαρή υπέρβαση των $80 και ψάχνοντας για αντιστάσεις στο παρελθόν, βρίσκουμε τα $87.20.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε το EURUSD για πέμπτη κατά σειρά εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1597 και κλείσιμο στο 1.1574. Η πτώση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη (χαμηλό εβδομάδας στο 1.1529) αν δεν υπήρχε μια ανοδική αντίδραση την Παρασκευή λόγω της αδυναμίας του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των NFPs. Το δολάριο συνέχισε να είναι ισχυρό, με βάση της προσδοκίες της αγοράς για συντομότερη του αναμενομένου αλλαγή της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής στις ΗΠΑ και το ευρώ συνεχίσει στη γνωστή του αδυναμία αφού εκτός από τη δεδομένη χαλαρή Νομισματική Πολιτική από την ΕΚΤ, οι ανακοινώσεις ήταν μάλλον αρνητικές. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη και το εμπορικό ισοζύγιο στη Γερμανία ήταν κάτω του αναμενομένου. Σε περίπτωση συνέχισης της καθοδικής τάσης του EURUSD, οι επόμενες στηρίξεις είναι στο 1.15 και στο 1.1420 ενώ χρειάζεται ανάκαμψη πάνω από τα επίπεδα του 1.1650 για να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ανοδικής αντίδρασης.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3552 και κλείσιμο στο 1.3614. Η ισοτιμία είχε ανοδικές τάσεις παρ’ ότι το δολάριο ήταν ισχυρό και αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν βάσιμες φήμες πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων αρκετά σύντομα, ίσως και μέσα στο έτος. Αν επαληθευτεί αυτή η εξέλιξη, είναι ικανή να αναστρέψει τη μεγάλη καθοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου και την περιοχή τιμών του 1.42. Πρώτη ορατή αντίσταση σε αυτήν την περίπτωση είναι το 1.3750.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 110.91 και κλείσιμο στο 112.22. Το ισχυρό δολάριο βοήθησε σε αυτήν την έντονη κίνηση όπως και η εκρηκτική άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων (το αμερικανικό δεκαετές σκαρφάλωσε από το 1.46% στο 1.61%). Επιπλέον η χαλαρή Νομισματική Πολιτική της Ιαπωνίας με το χαμηλό πληθωρισμό, αποδυναμώνει το γιεν. Η ισοτιμία ξεπέρασε κρίσιμες αντιστάσεις καθώς και το ψυχολογικό όριο του 112 και λογικό είναι οι αγοραστές να προσβλέπουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά αντέδρασε την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY με άνοιγμα στο 128.58 και κλείσιμο στο 129.89. Το ευρώ και το γιεν είναι και τα δύο αδύναμα αυτήν την εποχή λόγω χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζές τους αλλά η Ιαπωνία με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό (ανακοινώθηκε στο 0.3% για τον Σεπτέμβριο) έχει περαιτέρω περιθώρια ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο η ισοτιμία παρέμεινε κάτω από το 130 και έτσι θα χρειαστεί νέα "καύσιμα" για περαιτέρω άνοδο.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτικά κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8547 και κλείνοντας στο 0.8498. Οι φήμες για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας ενδυνάμωσαν τη στερλίνα και πίεσαν την ισοτιμία να κλείσει κάτω από το 0.85 αλλά όχι κάτω από την κρίσιμη στήριξη του 0.8450. Η τάση είναι καθοδική αλλά η στήριξη που αποτελεί χαμηλό 1.5 έτους μπορεί να προκαλέσει ανοδικές αντιδράσεις σε αυτά τα επίπεδα.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ισχυρά πτωτικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2642 και κλείσιμο στο 1.2470. Το αμερικανικό δολάριο μπορεί να ήταν ισχυρό αλλά οπωσδήποτε επικράτησε το νόμισμα του Καναδά λόγω της εκρηκτικής ανόδου της τιμής του πετρελαίου που αποτελεί το βασικότερο εξαγωγικό αγαθό του Καναδά. Αν το ράλι στο πετρέλαιο συνεχιστεί, μάλλον θα απειληθεί η στήριξη του 1.2420 αλλά αν υπάρξει παύση, τότε η αντιστροφή της καθοδικής τάσης θα αρχίσει να υφίσταται πάνω από το 1.26.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ελαφρώς πτωτική εβδομάδα για το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 0.9298 και κλείσιμο στο 0.9272. Η ανεργία στην Ελβετία παραμένει στο 2.8% ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα της χωράς παραμένουν ιδιαιτέρως υψηλά, αγγίζοντας το 1 τρις δολάρια. Αυτά τα αποτελέσματα ενίσχυσαν το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου και πλέον οι ανακοινώσεις της Τετάρτης από τις ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσουν έντονη διακύμανση.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7258 και έκλεισε στο 0.7308. H Αυστραλία αναμένει ισχυρή ανάπτυξη για το τέλος του 2021 όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αυστραλίας και αυτό αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών του δολαρίου της χώρας. Η ανοδική αντίδραση της ισοτιμίας φαινόταν και δύο εβδομάδες πριν αφού υπήρξε σταθεροποίηση μετά από την καθοδική τάση. Αν αυτή η αντίδραση συνεχιστεί, επόμενος στόχος των αγοραστών είναι η περιοχή τιμών του 0.7480 που αποτελεί και υψηλό τριών μηνών περίπου.

  Bitcoin

  Δεύτερη κατά σειρά ισχυρή ανοδική εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $54,715 και κέρδη που ξεπέρασαν το 13%. Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, προχώρησε σε νέα ΑΤΜ για Bitcoin ενώ η JP Morgan ανακοίνωσε στους πελάτες της πως θα χρησιμοποιήσει το Bitcoin ως αντίβαρο στον υψηλό πληθωρισμό. Μέσα σε αυτά, προστέθηκε και η πληροφορία από το Bloomberg πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ενδέχεται να εγκρίνει Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ETF) για το Bitcoin, αρκετά σύντομα. Με αυτές τις εξελίξεις, οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά αισιόδοξοι πως τα $60,000 είναι αρκετά ρεαλιστικός στόχος για το Bitcoin, χωρίς να κρύβουν και την ελπίδα τους και για τα υψηλά όλων των εποχών κοντά στα $65,000.

   H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ