Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 22:40

  Σχεδόν 5% ενισχύθηκε το πετρέλαιο στην εβδομάδα - Απώλειες 1% για το φυσικό αέριο

  Κέρδη άνω του 1% για το αργό εν μέσω αισιοδοξίας για τη ζήτηση το β΄ εξάμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, με τον "μαύρο χρυσό" να ενισχύεται κατά περίπου 5% το τελευταίο πενθήμερο, αφού πληθαίνουν τα σημάδια ότι κάποιες βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει να στρέφονται στο πετρέλαιο μετά το άλμα των τιμών του φυσικού αερίουτις τελευταίες ημέρες 

  Η άνοδος των τιμών ακολούθησε και τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας δεν εξετάζει να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα της "αυτή την στιγμή", αλλά ούτε να απαγορεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου.  Πηγή της υπηρεσίας πάντως δήλωσε στο Reuters ότι αυτό "δεν είναι ακριβώς έτσι", προσθέτοντας ότι όλα τα "εργαλεία είναι πάντα στο τραπέζι" για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ελλείψεων στην αγορά. 

  Σε τρεις λόγους οφείλεται το γεγονός ότι η τιμή του αμερικανικού αργού διαπραγματεύθηκε αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2014, δήλωσε ο James Williams, οικονομολόγος στην WTRG Economics.

  "Ο πρώτος είναι η "συγκράτηση" της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+, ο οποίος ήταν "πολύ συντηρητικός στην αύξηση της παραγωγής από φόβο για μια νέα επιβράδυνση στη ζήτηση λόγω της πανδημίας", τόνισε ο ίδιος στο MarketWatch.

  Δεύτερος λόγος η "ανάκαμψη της οικονομίας", με τις ΗΠΑ να τα πηγαίνουν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, και την κατανάλωση πετρελαίου να έχει επανέλθει πλέον στο προ πανδημίας επίπεδα.

  Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τον Williams, είναι πως "η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά γρήγορη ώστε να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, καθώς οι επενδύσεις σε νέες πηγές είναι πιο αργές".

  Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου πρόσθεσε 1,05 δολάρια ή 1,3% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,35 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στα 80,11 δολάρια.

  Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο για την τιμή του WTI από τις 31 Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Σε εβδομαδιαία βάση το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 4,6%, στο 7ο σερί ανοδικό 5νθήμερο.

  Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινήθηκε το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου, το οποίο την Παρασκευή σκαρφάλωσε κατά 44 σεντς ή 0,5% στα 82,39 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent πρόσθεσε 4,9% στο 5ο διαδοχικό 5νθήμερο κερδών.

  Πτώση 1% για το φυσικό αέριο στην εβδομάδα

  Με απώλειες 11 σεντς ή 2% έκλεισε την Παρασκευή το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου για το φυσικό αέριο, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 5,565 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχασε 1%. Ωστόσο η τιμή του εξακολουθεί να κινείται σε υπερδιπλασια επίπεδα σε ετήσια βάση.

  Οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν ράλι άνω του 30% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, για να αποσυμπιεστούν μετά την προσφορά του Πούτιν να αυξήσει την προμήθεια στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεγειακή κρίση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ