Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 17:25

  Άντεξε και πάνω από τις 890 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ένα ακόμη βήμα προς την προσέγγιση των 900 μονάδων έκανε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εν μέσω ενός δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος κατάφερε να κάνει ένα ανοδικό σερί σχεδόν 40 μονάδων από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της πρώτης ημέρας του Οκτωβρίου.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 892,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 886,89 μονάδων (-0,25%) και 896,07 μονάδων (+0,79%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 66,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6 εκατ. τεμάχια.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37%, στις 2.157,41 μονάδες, ενώ στο +0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.440,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 563,06 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,47%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,30%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3,34%.

  Άντεξε την πίεση, έβγαλε αντίδραση

  Παρά το ευμετάβλητο και νευρικό περιβάλλον στο εξωτερικό ο γενικός δείκτης έκλεισε ανοδικά σε επίπεδο εβδομάδας σημειώνοντας τέσσερα θετικά κλεισίματα, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Η αντοχή της αγοράς ήταν εντυπωσιακή στις πιέσεις από το εξωτερικό, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τους ξένους δείκτες. Οι συναλλαγές διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα επιστρέφοντας στα 60 εκατ. ευρώ υποστηρίζοντας την άνοδο των τιμών σε όλο το εύρος της αγοράς.

  Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε ήταν και η καταγραφή εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ύψους 48,6 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 51,2 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και είναι περισσότερες από τις μισές εισροές που έχουν καταγραφεί το 2021.

  Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η διαχείριση του από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσπόζει στο πεδίο της ειδησεογραφίας. Η εβδομάδα που πέρασε σημείωσε ιστορικά ρεκόρ στην χονδρική τιμή ρεύματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh) από την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης της αγοράς Target Model. Το νέο ρίσκο των ενεργειακών ανατιμήσεων έδειξε να αποκλιμακώνεται στο τέλος της εβδομάδας ωστόσο είναι νωρίς για να θεωρηθεί ότι πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

  Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και η αγορά φυσικού αερίου εξαιρετικά νευρική γεγονός που επηρεάζει όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας. Επιπλέον, η ενέργεια παραμένει βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων στην παραγωγή απειλώντας με πληθωριστικές τάσεις την οικονομία. Το κρίσιμο τεστ θα γίνει στις αιχμές της ζήτησης που θα εμφανιστούν στην καρδιά του χειμώνα, όπου και θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος αλλά και τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. βάζοντας στο τραπέζι ένα δίλλημα αναστολής των αποφάσεων για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας.

  Η τεχνική εικόνα

  Τεχνικά o Γενικός Δείκτης για μια ακόμα φορά απέφυγε την καθοδική διαφυγή την ύστατη ώρα. Οι αγοραστές ανέκτησαν τον έλεγχο της αγοράς βελτιώνοντας την εικόνα της στο τέλος των ημερήσιων συνεδριάσεων αποκτώντας μια απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο των 200 ημερών. Η αντίδραση ήρθε από την υποτιμημένη ζώνη των ταλαντωτών, το οποίο είναι μια ένδειξη ύπαρξης αντανακλαστικών και η συνέχεια δεν απογοήτευσε αφού ο Γενικός Δείκτης πήγε έως τα όρια των 900 μονάδων με συμπαθητικά αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές.

  Η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε δραματικά, οι κινητοί μέσοι όροι των 30 και 50 ημερών δεν συγκινήθηκαν από το μίνι ράλι των 40 μονάδων ωστόσο κλείσιμο πάνω από τις 896 μονάδες θα επαναφέρει όλο το τεχνικό σύστημα δεικτών σε βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να αναμετρηθεί με τις 900 μονάδες επίπεδο που έχει αλλάξει ιδιότητες στήριξης και αντίστασης κάμποσες φορές από τον φετινό Φεβρουάριο και μετά, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ξεχώρισε με το +2,87% που σημείωσε, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Coca Cola, Πειραιώς,ΔΕΗ, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Eurobank και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, η Aegean σημείωσε απώλειες 1,69%, με τον Σαράντη να ακολουθεί με -1,12%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank, Titan, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Ο ΟΠΑΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ