Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 14:07

  Θετική συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

  Μία ανάσα από τις 910 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Θετικά, αλλά χωρίς να αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκιμάζει τις δυνάμεις του πάνω από τις 890 μονάδες, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,41% στις 892,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο  0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.158,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,67% στις 565,28 μονάδες.

  Οι ανησυχίες παραμένουν

  Αν και το ΧΑ στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έχει καλύψει σημαντικό έδαφος από το χαμηλό ενδοσυνεδριακό των 853 μονάδων την πρώτη ημέρα του μήνα, οι ανησυχίες παραμένουν. Και όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, το ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλες οι εκθέσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα του δυσθεώρητου χρέους, την εξάρτηση από την ΕΚΤ και τα διαφορά προγράμματα επαναγορών τίτλων, την εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό και την ευάλωτη δομή της οικονομίας σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο αυτοί οι φόβοι υφίστανται παραμένει εγκλωβισμένη η αγορά σε μια πλευρική κίνηση, παρά τα θετικά νέα και τα deal που κυοφορούνται, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, εγκλωβισμένη σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Επιπλέον αρκετές εταιρίες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

  Τεχνική εικόνα

  Τεχνικά ο γενικός δείκτης, όσο παραμένει κάτω των 895 μονάδων η εικόνα δεν αλλάζει, δίνοντας αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 852 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ των 200 ημερών, σημαντικότατη στήριξη για την αγορά. Μέχρι τότε οι 900 και 935 μονάδες, αποτελούν τα ανοδικά εμπόδια για μια θεαματικότερη συνέχεια.

  Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2.180 μονάδες πρέπει να διασπαστούν στο κλείσιμο της εβδομάδας, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2.235 μονάδων. Όσο δεν διασπάται το ανωτέρω επίπεδο οι 2.100 και 2.054 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 2,20%, με τις Εθνική, Σαράντη και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Coca Cola, Titan, ΟΠΑΠ και Πειραιώς βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες ανώτερες του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι η Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ