Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 17:28

  Μία ανάσα από τις 890 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο

  Μία ανάσα από τις 890 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μία ανάσα από τις 890 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολούθησε το θετικό διεθνές κλίμα για να εντείνει την άνοδό του από τις αρχές του Οκτωβρίου, αλλά και να διευρύνει το "μαξιλάρι" ασφαλείας από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα που διατηρούν το αρνητικό βραχυπρόθεσμο momentum.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 876,37 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 879,64 μονάδων (+0,37%) και 891,25 μονάδων (+1,70%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 19,7 εκατ. τεμάχια (12,3 εκατ. στη Eurobank).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,44%, στις 2.149,46 μονάδες, ενώ στο +0,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.440,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,65% στις 561,49 μονάδες.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε μια κρίσιμη ζώνη, η διάσπαση της οποίας θα αλλάξει τα δεδομένα του προς το καλύτερο. Και αυτό διότι μεταξύ 882 και 891 μονάδων διέρχονται οι κινητοί μέσοι των 30, των 60 και των 90 ημέρων (η ανοδική κίνηση εξαντλήθηκε σήμερα στο άνω εύρος), με τον Γενικό Δείκτη να χρειάζεται να διαπεράσει αποφασιστικά αυτήμ τη ζώνη για να μπορέσει να "κοιτάξει" με αξιώσεις το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

  Αντοχές σε ναρκοπέδιο

  Πάντως, το Χρηματιστήριο εν μέσω έντονων διεθνών αναταράξεων έδειξε αντοχές τις τελευταίες ημέρες, αντιδρώντας από το ενδοσυνεδριακό των 853 μονάδων την 1η Οκτωβρίου. Μάλιστα, αυτό έγινε καθώς η ενεργειακή κρίση έδειχνε σημάδια κλιμάκωσης τις προηγούμενες ημέρες, με το Χρηματιστήριο να ακολουθεί μια πιο μετριοπαθή στάση στην ανοδική του αντίδραση.

  Βέβαια, μέχρι τώρα και η επίδραση του αρνητικού κλίματος στο Χρηματιστήριο έδειχνε να είναι ελεγχόμενη, καθώς οι ξένοι αναλυτές "συνωστίζονται" το τελευταίο διάστημα για να υπενθυμίσουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και μπορεί μέχρι τώρα αυτά τα σχόλια να μην έχουν τροφοδοτήσει κάποια άνοδο, αλλά τουλάχιστον έχουν ανακόψει τις πιέσεις από τις διεθνείς αναταράξεις.

  Τελευταίο παράδειγμα ήταν η HSBC σήμερα, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος, ανεβάζοντας σε 7,5%, από 4,5% πριν, την αύξηση του ΑΕΠ. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις ισχυρές επιδόσεις που σημείωσε η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, επιστρέφοντας πλέον σε προ πανδημίας επίπεδα.

  Επίσης, υποστηρικτικά σήμερα λειτούργησε και το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να αποτρέψει πιθανές αναταράξεις στις αγορές όταν τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) το επόμενο έτος. Το σχέδιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης (το PEPP), στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, και θα συμπληρώσει το παλαιότερο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης (το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού - APP) το οποίο σήμερα "τρέχει" με ρυθμό αγορών 20 δισ. ευρώ τομ μήνα, αναφέρουν στο πρακτορείο οι αξιωματούχοι.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο, η ΕΥΔΑΠ και η Εθνική σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, με τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί με το δικό του +3,13% και τις Motor Oil, Μυτιληναίο, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%.

  Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΛΧΑ, Λάμδα, Jumbo, Ελλάκτωρ, Titan, Coca Cola, Aegean, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ Alpha Bank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με μικρά κέρδη. ΟΤΕ και Σαράντης έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ