Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 11:08

  Άνοδος με προσδοκίες στο Χρηματιστήριο

  Σε υψηλά 2021 έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά, αλλά και με αρκετές δόσεις επιφυλακτικότητας, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντάσσεται για ακόμη μία φορά με το διεθνές κλίμα, το οποίο είναι θετικό σήμερα καθώς υπήρξαν εξελίξεις σε σημαντικές εστίες αβεβαιότητας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,03% στις 885,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.141,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,14% στις 558,69 μονάδες.

  Σημάδια εξομάλυνσης

  Ο γενικός δείκτης επιχειρεί σήμερα να κατοχυρώσει και το επίπεδο των 880 μονάδων και να έλθει όλο και πιο κοντά στο ψυχολογικό επίπεδο των 900 μονάδων. Και μπορεί οι κινήσεις να είναι ακόμη επιφυλακτικές, όμως σταδιακά διαφαίνονται εξελίξεις που μπορεί να λειτουργήσουν υποστηρικτικά μακροπρόθεσμα, τόσο για τις ξένες αγορές όσο και για την ελληνική.

  Μία από αυτές είναι αυτό που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να αποτρέψει πιθανές αναταράξεις στις αγορές όταν τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) το επόμενο έτος. Το σχέδιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης (το PEPP), στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, και θα συμπληρώσει το παλιότερο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης (το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού - APP) το οποίο σήμερα "τρέχει" με ρυθμό αγορών τα 20 δισ. ευρώ το μήνα, αναφέρουν στο πρακτορείο οι αξιωματούχοι.

  Σε μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να υποστηρίξει μια δοκιμασία της ζώνης των 890 - 910 μονάδων, η οποία έχει γίνει, στην παρούσα, σημαντική αντίσταση, ενώ η αγορά έχει πολύ χαμηλές συναλλαγές. Ο FTSE 25 απέχει βέβαια από την αντίσταση των 2.152 μονάδων, η οποία θέλει προσοχή, ενώ πιθανή κατοχύρωση μπορεί να τον οδηγήσει στις 2.190 μονάδες. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να διαπεράσει τις 555 μονάδες, έχοντας πλέον μπροστά του τις 561 μονάδες, όπου είναι η κοντινή αντίσταση.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα, η Coca Cola και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, με τις Εθνική, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Titan, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Jumbo, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη του 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil, με την Aegean να είναι η μοναδική αρνητική στον FTSE 25, καθώς βρίσκεται στο -0,57%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ