Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 10:34

  Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  χρηματιστηρια ανοδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.36

  Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές από τις χθεσινές απώλειες, σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες και καθώς υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για πληθωρισμό.

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,87% στις 455,27 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,6% ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρεί 1,3%.. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κερδίζει 1,30%.

  Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX προσθέτει 1,07%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,75% και ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 1,05%.

  Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει άνοδο 1,49% και ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,85%.

  Υπήρξε επίσης κάποια ανακούφιση στο μέτωπο του χρέους των ΗΠΑ, καθώς ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ έκανε χθες πρόταση για βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου δανεισμού.

  Οι Ρεπουμπλικανοί "θα επιτρέψουν στους Δημοκρατικούς να χρησιμοποιήσουν τις καθιερωμένες διαδικασίες για να περάσουν μια κατεπείγουσα αύξηση του ορίου δανεισμού σε ένα σταθερό ποσό για να καλύψουν τα τρέχοντα επίπεδα δαπανών μέχρι τον Δεκέμβριο", ανέφερε ο Μακόνελ σε δήλωσή του.

  "Αυτό θα ακυρώσει τις δικαιολογίες των Δημοκρατικών σχετικά με τη χρονική στενότητα που δημιούργησαν και θα δώσει στην ενιαία δημοκρατική κυβέρνηση επαρκή χρόνο για να περάσει μια νομοθεσία για το όριο του χρέους μέσω "συμφιλίωσης"", τόνισε.

  Στα μάκρο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, εν μέσω εκτεταμένων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

  Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.

  Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,2%.

  Η Destatis αναθεώρησε ανοδικά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής του Ιουλίου σε μηνιαία βάση, στο 1,3% από το 1% νωρίτερα.

  Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου αυξήθηκε 1,7% σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.

  Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, πριν την πανδημία, η βιομηχανική παραγωγή είναι μειωμένη κατά 9%, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.

  Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσε πτώση 7,8% σε μηνιαία βάση, η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε 2,6% και η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκε 2,4%.

  Η ενεργειακή παραγωγή αυξήθηκε 4,1% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και η παραγωγή των κατασκευών μειώθηκε 3,1%.

  Εν ω μεταξύ, οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 15 σχεδόν ετών τον Σεπτέμβριο, εν όψει της λήξης των φορολογικών οφελών για τους αγοραστές κατοικιών.

  Οι τιμές μάλιστα αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδο σε νέο ιστορικό υψηλό, ανέφερε η Halifax.

  Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% από τον Αύγουστο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2007.

  Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών επίσης αυξήθηκαν στο 7,4% από την αύξηση του 7,2% τον Αύγουστο, έχοντας επιβραδυνθεί σε κάθε έναν από τους τρεις προηγούμενους μήνες.

  Η βρετανική αγορά κατοικίας σημείωσε ραγδαία άνοδο μετά την άρση του πρώτου lockdown καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι, αναζητούν μεγαλύτερα ακίνητα. Στην αυξημένη αγοραστική διάθεση συνετέλεσαν και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

  Αυτές οι ελαφρύνσεις θα λήξουν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ