Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 17:26

  Χρηματιστήριο: Άντεξε, με ήπια πτώση, τις διεθνείς αναταράξεις

  Άντεξε, με ήπια πτώση, στις διεθνείς αναταράξεις το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τις αντοχές του έναντι της διεθνούς πτώσης έδειξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες του, αλλά και να κρατήσει την επαφή με τα επίπεδα των 880 μονάδων που ανέκτησε εχθές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 876,37 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 873,12 μονάδων (-1,02%) και 880,58 μονάδων (-0,17%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 66,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,69%, στις 2.119,05 μονάδες, ενώ στο -0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.426,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,41% στις 552,37 μονάδες.

  Σε ένα δύσβατο διεθνές περιβάλλον, όπου οι αγορές γίνονται μάρτυρες ενός μεγάλου rotation κεφαλαίων προς τους τίτλους του σταθερού εισοδήματος, το Χρηματιστήριο έχει καταφέρει να κρατήσει υπό έλεγχο τις απώλειές του, αλλά και την επαφή του με τις 900 μονάδες. Είναι κάτι που είχε τονιστεί από τη στήλη και εχθές, ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα το Χρηματιστήριο δεν είναι "πρώτο στην πτώση και τελευταίο στην άνοδο", ακόμη και αν η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων ακολουθεί την ανιούσα, όπως και παγκοσμίως, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

  Η στήριξη των 870 μονάδων

  Την ίδια ώρα, ακόμη και στα χαμηλά της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 870 μονάδων, οι οποίες συνδέονται από τους αναλυτές με τη σταθεροποίηση των προηγούμενων ημερών. Η ζώνη αυτή ίσως αποδειχθεί κρίσιμη σε περίπτωση που δοκιμαστεί το Χρηματιστήριο από τους πωλητές.

  Ένας οδηγός των διαθέσεων των πωλητών, ειδικά των ξένων, μπορεί να φανεί και στην πορεία των ομολόγων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ενώ τα ομόλογα, και δη αυτά που είχαν πολύ συμπιεσμένες αποδόσεις, βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια χαμηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών, οι οποίοι κυνηγούσαν τα κέρδη ακόμη και σε "επικίνδυνα" περιουσιακά στοιχεία, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου βλέπουμε σταδιακά ένα μεγάλο rotation προς πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. Η ξαφνική στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα, ιδιαίτερα τα κρατικά, έχουν ενισχύσει τις αποδόσεις, ενώ αντίστοιχα επικρατεί μια αποστροφή κινδύνου που εμπεριέχεται στο "σύμπαν" των μετοχών.

  Αυτός είναι και ένας (όχι ο μοναδικός) λόγος που το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μακροοικονομικών καταλυτών ήταν υποστηρικτική. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών για αγορές, περιφερειακές και ρηχές, όπως αυτή της Λ. Αθηνών, φθίνει, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα βρίσκεται στα ύψη.

  Πυκνό και δύσκολο το δ’ τρίμηνο

  Αυτό που επισημαίνεται καθημερινώς από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι δύσκολο, αλλά και πυκνό στις εξελίξεις. Και αυτό διότι οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να άρουν την στήριξή τους στην οικονομία. Μια δύσκολη, δηλαδή, εξίσωση την οποία οι αγορές προσπαθούν να λύσουν ή να προστατευτούν προσφεύγοντας στην "ασφάλεια" των τίτλων σταθερού εισοδήματος.

  Σε αυτό το δύσκολο μείγμα θα πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τους Ευρωπαίους καταναλωτές στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, αλλά και το κόστος της παραγωγής προϊόντων, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια στην αγορά, καθώς έκλεισαν με απώλειες πάνω από 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Λάμδα, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Πειραιώς και Coca Cola.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, ΟΛΠ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Aegean και Motor Oil. Ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 1,14%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ