Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 11:03

  Διεθνείς αναταράξεις ασκούν πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο: Ροκάνισε τα κέρδη του 2021 το -6,2% του Σεπτεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στη ζώνη των 870 μονάδων επιστρέφει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε χτες να κινηθεί έντονα ανοδικά, τελικά το αρνητικό διεθνές κλίμα δεν μπορεί σήμερα να το αφήσει ανεπηρέαστο, με το risk off να επικρατεί στο ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,94% στις 873,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,98% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.112,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,09% στις 554,15 μονάδες.

  Αν και το ΧΑ είχε καταφέρει να κρατήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από το κρίσιμο επίπεδο των 850 μονάδων, κόντρα μάλιστα και στις διεθνείς αναταράξεις που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων, σήμερα υποκύπτει εκ νέου στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί από την παγκόσμια τάση μείωσης του κινδύνου.

  Βέβαια, προς ώρας φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί κάποιες στηρίξεις στη ζώνη των 870 μονάδων, οι οποίες συνδέονται από τους αναλυτές με τη σταθεροποίηση των προηγούμενων ημερών, οι οποίες ίσως αποδειχθούν κρίσιμες σε περίπτωση που δοκιμαστούν από τους πωλητές. Κρίσιμο είναι επίσης και το άτυπο rotation που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα και το οποίο συντηρεί τις δυνάμεις της αγοράς.

  Πυκνό και δύσκολο το δ’ τρίμηνο

  Αυτό που επισημαίνεται καθημερινώς από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι δύσκολο, αλλά και πυκνό στις εξελίξεις. Και αυτό διότι οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να άρουν την στήριξή τους στην οικονομία. Μια δύσκολη, δηλαδή, εξίσωση την οποία οι αγορές προσπαθούν να λύσουν ή να προστατευτούν προσφεύγοντας στην "ασφάλεια" των τίτλων σταθερού εισοδήματος.

  Σε αυτό το δύσκολο μείγμα θα πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τους Ευρωπαίους καταναλωτές στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, αλλά και το κόστος της παραγωγής προϊόντων, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Coca Cola, Βιοχάλκο, Εθνική, Jumbo, Motor Oil, Λάμδα, Μυτιληναίος, Πειραιώς και Titan σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ασκώντας με τη βαρύτητά τους σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ κοντά στο 1% είναι και η πτώση σε Aegean, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ.

  Υπό έλεγχο συντηρούν τις πιέσεις τους οι Eurobank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και ΟΛΠ βρίσκονται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να κινούνται με κέρδη άνω του 0,6%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ