Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 16:20

  Σε τροχιά για υψηλό 7ετίας το αμερικανικό φυσικό αέριο

  Βουλγαρικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αύξηση 4% καταγράφουν την Τρίτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) για το αμερικανικό φυσικό αέριο, που βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει νέο υψηλό επτά ετών, καθώς οι αυξανόμενες τιμές παγκοσμίως διατήρησαν ισχυρή τη ζήτηση για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

  Ανοδικά κινούνται και οι τιμές των ΣΜΕ φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου να ενισχύονται περισσότερο από 17% και του Δεκεμβρίου κατά 18%, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, εν μέσω ανησυχιών ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν αρκετά αποθέματα για την επικείμενη χειμερινή περίοδο. 

  Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία διαπραγματεύονται επίσης κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, καθώς η Κίνα και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διαγκωνίζονται για τα διαθέσιμα φορτία ώστε να καλύψουν την αυξηγμένη ζήτηση. 

  Στις ΗΠΑ, οι traders επισημαίνουν ότι οι τιμές αυξάνονται παρά τις προβλέψεις ότι ο καιρός στη χώρα θα είναι ηπιότερο από ό,τι συνήθως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, γεγονός που θα διατηρήσει τη συνολική ζήτηση για θέρμανση και ψύξη σε χαμηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα.

  Ειδικότερα, τα ΣΜΕ φυσικού αερίου παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύονται κατά 22,9 σεντς ή 4%, στα 5,995 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), με το συμβόλαιο να βρίσκεται σε τροχιά να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014.

  Οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υπολείπονται περισσότερο από 20% από τα συνήθηκε επίπεδα αυτής της περιόδου. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, τα αποθέματα αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στα 3,5 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα αποθέματα αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ΗΠΑ κατά τη χειμερινή περίοδο, παρότι υπολείπονται του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών, των 3,7 tcf κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους.

  Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, η πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν αρκετό φυσικό αέριο για τον φετινό χειμώνα και η έλλειψη δυνατότητας αύξησης των εξαγωγών LNG έχει συγκρατήσει τις τιμές στις ΗΠΑ ώστε να μην εκτοξευθούν στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν σε Ευρώπη και Ασία, ωστόσο οι περιορισμοί στην παραγωγή και η υψηλή ζήτηση για εξαγωγές LNG αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές σε υψηλά πολλών ετών στην Καλιφόρνια και τη Νέα Αγγλία αυτόν τον χειμώνα.

  Με τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ των 38 δολαρίων ανά mmBtu στην Ευρώπη και των 32 δολαρίων ανά mmBtu στην Ασία, έναντι μόλις 6 δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι έμποροι εκτιμούν ότι οι αγοραστές σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να αγοράζουν όλο το LNG που θα μπορούσαν να παράγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ