Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 15:10

  Citi: Προετοιμαστείτε για το μεγάλο de-rating των μετοχών - Η εικόνα της ελληνικής αγοράς και οι βελτιωμένες εκτιμήσεις

  Citi: Προετοιμαστείτε για το μεγάλο de-rating των μετοχών - Η εικόνα της ελληνική αγοράς και οι βελτιωμένες αποτιμήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι πιέσεις και η έντονη μεταβλητότητα που έχουν κυριαρχήσει στις αγορές μετοχών το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχουν προβληματίσει αλλά και θορυβήσει αρκετούς πελάτες της Citigroup οι οποίοι ανησυχούν για τα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτές οι ανησυχίες άλλωστε αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής τράπεζας η οποία έδειξε πως οι πελάτες της θεωρούν πιο πιθανή μία διόρθωση της τάξης του 20% στις αγορές, από ένα ράλι…

  Η αμερικανική τράπεζα "απαντά" στις ανησυχίες αυτές, επαναλαμβάνοντας και εμμένοντας στις εκτιμήσεις που είχε κάνει στο τέλος του καλοκαιριού, όπου και άλλαξε τη θετική στάση της σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των μετοχών σε bearish, λόγω του sell-off που έβλεπε στα ομόλογα, στέλνοντας "σήμα κινδύνου" στους επενδυτές που ποντάρουν στη συνέχιση του re-rating των αποτιμήσεων.

  Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi πιστεύουν ότι οι παράγοντες που οδήγησαν το καλοκαίρι σε χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ήταν τεχνικοί και δεν είχαν να κάνουν τόσο με τις ανησυχίες για την παραλλαγή "Δέλτα", την επιβράδυνση της Κίνας και την άνοδο του πληθωρισμού. 

  Καθώς αυτοί οι παράγοντες σβήνουν, προβλέπουν πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα αγγίξει το 2,0% το 2022 από 1,5% περίπου σήμερα, με το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης να οφείλεται στις υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις (απόδοση + πληθωρισμός). Όλα αυτά, όπως προειδοποιεί, υποδηλώνουν πως έρχεται de-rating των παγκόσμιων μετοχών και συμπίεση των αποτιμήσεών τους με τον δείκτη P/Ε να υποχωρεί προς το 17x από 19x. "Αυτό θα είναι σίγουρα δυσάρεστο για τους επενδυτές, αλλά όχι μοιραίο", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Robert Buckland, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Citi για τις παγκόσμιες αγορές.

  Οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε de-rating, ή μείωση των αποτιμήσεων, των μετοχών, κατά την Citi. Η μείωση των πραγματικών αποδόσεων που προκάλεσε το QE, συνέβαλε στο re-rating των παγκόσμιων μετοχών. H αύξηση λοιπόν οδηγεί έτσι σε πτώση των αποτιμήσεων, με τις μετοχές "αξίας" (value stocks) να φαίνονται λιγότερο ευαίσθητες στην αύξηση των πραγματικών αποδόσεων, αντίθετα με τις μετοχές "ανάπτυξης" (growth stocks) οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις πραγματικές αποδόσεις. Επομένως, η υπεραπόδοση των μετοχών "ανάπτυξης", ειδικά στις  ΗΠΑ μπορεί να εξασθενίσει, καθώς αυξάνονται οι πραγματικές αποδόσεις. 

  Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο της πληροφορικής. Ο κλάδος των τραπεζών θα έχει, αντίθετα, τα περισσότερα κέρδη από την επιστροφή των ονομαστικών αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ στο 2,0%

  Οι κινήσεις των ομολόγων δεν είναι ωστόσο ο μόνος παράγοντας που οδηγεί τις συστάσεις της Citigroup αλλά είναι σημαντικές. "Πρέπει λοιπόν να αντικατοπτρίσουμε στις συστάσεις μας την πρόβλεψη για την εκτόξευση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ στο 2,0%", όπως επισημαίνει.

  Έτσι, με βάση τα παραπάνω η αμερικανική τράπεζα "κόβει" τη στάση της για τις μετοχές των ΗΠΑ σε "ουδέτερη", αντικαθιστώντας τις με τις μετοχές της Ιαπωνίας που είναι φθηνότερες και λιγότερο ευαίσθητες στα πραγματικά επιτόκια, ενώ το ασθενέστερο γιεν αναμένεται επίσης να βοηθήσει την ιαπωνική αγορά. Σε ουδέτερη έχει υποβαθμίσει και τη στάση της για τι αγορές της Ευρώπης, ενώ underweight στάση τηρεί για τις αναδυόμενες αγορές. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, η Citi έχει υποβαθμίσει σε ουδέτερη τη στάση της για την πληροφορική, αντικαθιστώντάς την με την υγειονομική περίθαλψη που είναι πλέον ο αγαπημένος της αμυντικός κλάδος.

  Η εικόνα των ελληνικών μετοχών

  Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η αμερικανική τράπεζα έχει βελτιώσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της, βλέποντας πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να υποχωρήσουν κατά 0,5% σε ετήσια βάση (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών)– από πτώση σχεδόν 7% που προέβλεπε πριν, ενώ το 2022 θα αυξηθούν κατά 27,4% που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη. 

  Στην Ευρώπη τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν με άνοδο 56,9% φέτος και μόλις 5,8% το 2022. Στις ΗΠΑ, από αύξηση 45% φέτος του χρόνου θα περιοριστούν σε αύξηση 8,5%.

  Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,4x, ενώ για το 2022 το de-rating αναμένεται να σταματήσει στο 9,7x, σύμφωνα με τη Citi.

  Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 22,1 φέτος θα κινηθεί στο 20,6 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 15,6 φέτος στο 14,8 το 2022. 

  Τέλος, στα επίπεδα του 3,7% διαμορφώνεται παράλληλα η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3,1%, 1,3% και 2% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ