Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 14:13

  Ενεργειακά στηρίγματα βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Ενεργειακά στηρίγματα βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στο ίδιο μοτίβο της διαπραγμάτευσης εντός στενού εύρους κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν επιτρέπει ούτε στις πιέσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο, αλλά ούτε και στις αγοραστικές δυνάμεις να κυριαρχήσουν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,17% στις 873,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.113,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,15% στις 550,41 μονάδες.

  Κραταιό... το rotation

  Η αγορά έχει βρει τις ισορροπίες της πέριξ των 870 μονάδων με τους τίτλους της να εναλλάσσονται σε θετικούς και αρνητικούς με... θαυμαστή πειθαρχία. Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις δίνουν κάποια κέρδη στα χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε αυτές τις κινήσεις, χωρίς όμως να αναλαμβάνεται περισσότερος κίνδυνος, καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι ναρκοθετημένο από σημαντικές πηγές αβεβαιότητας.

  Βέβαια μέσα σε αυτήν την άτυπη εναλλαγή ρόλων δεν λείπουν και οι στρατηγικές τοποθετήσεις, οι οποίες δεν κάνουν τη διαφορά μέχρι τώρα, αλλά λειτουργούν ως στηρίξεις στις διεθνείς αναταράξεις. Σε αυτό επίσης βοηθούν και οι τιμές στις οποίες έγιναν οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου σε κρίσιμους τίτλους που μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα.

  Με το βλέμμα στην ενέργεια

  Ο κλοιός των ανατιμήσεων των προϊόντων, αλλά και του ενεργειακού κόστους είναι σαφώς ένας σημαντικός λόγος για την απροθυμία της αγοράς να αναλάβει ρίσκο. Και αυτή η απροθυμία δεν φαίνεται μόνο στην καθήλωση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και στη μείωση του τζίρου, ο οποίος κινείται σε επίπεδα... καλοκαιριού.

  Την αβεβαιότητα επίσης ενέτεινε και η απροθυμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κυοφορούμενη ενεργειακή κρίση συνολικά. Επομένως, το κύμα των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με καθαρά εθνικές πρωτοβουλίες, αφήνοντας ερωτηματικά για τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Jumbo, Titan, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ χάνει 1,11%, με τις Aegean, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ σημειώνουν ελεγχόμενες απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι οι δεικτοβαρείς Eurobank και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ