Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 17:27

  Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο, ανοδικά οι τράπεζες

  Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο, ανοδικά οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Με μικρά κέρδη και ακόμη πιο χαμηλό τζίρο έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο αν και είχε σημαντική ώθηση κυρίως από την Εθνική, αλλά και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά πάνω από τις 870 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 871,88 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 868,71 μονάδων (-0,27%) και 876,98 μονάδων (+0,68%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 42,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 433 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,10%, στις 2.110,86 μονάδες, ενώ στο +0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.406,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 551,22 μονάδες.

  Μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και αρκετών εναλλαγών προσήμου στους περισσότερους τίτλους, τελικά ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την ανάκτηση των 870 μονάδων, χωρίς όμως να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο. Και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν το διεθνές κλίμα παραμένει εύθραυστο και οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, και δη μακροπρόθεσμου, ιδιαιτέρως χαμηλές.

  Χαμηλός ο τζίρος

  Πέραν της διεθνούς αβεβαιότητας, η αγορά έχει να αντιμετωπίσει και τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Ενδεικτικό είναι ότι χρειάστηκαν πέντε ώρες συνεδρίασης για ξεπεράσει ο όγκος τα 10 εκατ. τεμάχια. Έτσι, ενώ παρατηρείται ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εισόδου σε αρκετούς τίτλους, μετά και την πτωτική κλίση το τελευταίο διάστημα, οι αγοραστές είναι ακόμη επιφυλακτικοί.

  Άλλωστε, τεχνικά, η τάση στον Γενικό Δείκτη παραμένει τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα πτωτική, με το μηνιαίο να παραμένει ανοδικό σε αντίθεση με τον FTSE που διατηρεί και το εβδομαδιαίο του διάγραμμα Long. Σύμφωνα με την Fast Finance, ακόμα δεν έχουμε κάποιο αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο, εκτός από σημαντικές ενδείξεις από ταλαντωτές που συνήθως δείχνουν νωρίτερα μία κίνηση.

  Αν το επίπεδο χαθεί, κάτι που έχει μικρότερες πιθανότητες τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, τότε η αγορά μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στις 830 μονάδες. Από την άλλη, η ζώνη των 890-910 μονάδων έχει γίνει, στην παρούσα, σημαντική αντίσταση, ενώ η αγορά έχει πολύ χαμηλές συναλλαγές.

  Η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται...

  Πάντως, σε μάκρο επίπεδο η κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού να το επιβεβαιώνει. Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%, 0,8% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%. 

  Και όλα αυτά βέβαια, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα αναθεωρηθεί ξανά προς τα πάνω σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το 2021, πιθανόν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +2,21% της Εθνικής στήριξε την αγορά, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Titan και Alpha bank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Eurobank, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα, ΑΔΜΗΕ και Jumbo έκλεισαν με απώλειες 2,52% και 2,31% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Motor Oil, Coca Cola και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ