Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 13:58

  Χρηματιστήριο: Μοιρασμένα τα πρόσημα, θετικός ο Γ.Δ.

  Επιφυλακτική η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Τις δυνάμεις του πάνω από τις 870 μονάδες δοκιμάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους όμως να μην λείπει, επηρεάζοντας το εύρος της αντίδρασης, η οποία αν και μετ' εμποδίων δείχνει να συνεχίζεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,22% στις 872,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.111,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,19% στις 545,84 μονάδες.

  Χαμηλός τζίρος... "εύκολες" οι μεταβολές

  Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθιστά ακόμη πιο ρηχή την ελληνική αγορά, εντείνοντας τη μεταβλητότητα στους περισσότερους τίτλους. Έτσι, ενώ παρατηρείται ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εισόδου σε αρκετούς τίτλους, μετά και την πτωτική κλίση το τελευταίο διάστημα, οι αγοραστές είναι ακόμη επιφυλακτικοί.

  Άλλωστε, τεχνικά, η τάση στον Γενικό Δείκτη παραμένει τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα πτωτική, με το μηνιαίο να παραμένει ανοδικό σε αντίθεση με τον FTSE που διατηρεί και το εβδομαδιαίο του διάγραμμα Long. Σύμφωνα με την Fast Finance, ακόμα δεν έχουμε κάποιο αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο, εκτός από σημαντικές ενδείξεις από ταλαντωτές που συνήθως δείχνουν νωρίτερα μία κίνηση.

  Αν το επίπεδο χαθεί κάτι που έχει μικρότερες πιθανότητες τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο τότε η αγορά μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στις 830 μονάδες. Από την άλλη, η ζώνη των 890-910 μονάδων έχει γίνει, στην παρούσα, σημαντική αντίσταση, ενώ η αγορά έχει πολύ χαμηλές συναλλαγές.

  Η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται...

  Πάντως, σε μάκρο επίπεδο η κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού να το επιβεβαιώνει. Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%, 0,8% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%. 

  Και όλα αυτά βέβαια, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα αναθεωρηθεί ξανά προς τα πάνω σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το 2021, πιθανόν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και Λάμδα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΟΤΕ και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες 1,33% και 1,05% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Motor Oil, Coca Cola, Alpha Bank, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ