Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 10:56

  Στη ζώνη των 870 μονάδων "ταλαντεύεται" το Χρηματιστήριο

  χρηματιστηρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρές διακυμάνσεις και ακόμη πιο χαμηλές συναλλαγές κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί για ακόμη μία φορά να διαχειριστεί το αρνητικό διεθνές κλίμα και να παραμείνει στη ζώνη των 870 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,02% στις 871,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 900 χιλ. τεμάχια. Πτώση 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.108,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,12% στις 544,17 μονάδες.

  Η αγορά αναμένει σήμερα την κατάθεση του προϋπολογισμού, με τις πληροφορίες του Capital.gr να αναφέρουν ότι πολλά από τα βασικά μεγέθη του, με πρώτο την ανάπτυξη, να αναμένεται να αναθεωρηθούν εκ νέου προς τα πάνω προς το τέλος του χρόνου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού δίνει το σήμα ότι η ελληνική οικονομία "αλλάζει σελίδα". Ωστόσο, παρά τη δυναμική που αποδεδειγμένα έχει αναπτύξει η οικονομία στο τέλος της, η κρίση του κορονοϊού αφήνει μια εξίσου ισχυρή δυναμική στις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων των μετάλλων, των πρώτων υλών και σημαντικά προβλήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων.

  Με το βλέμμα και στη ΔΕΗ

  Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, ο Οκτώβριος ανήκει αποκλειστικά στην ΔΕΗ μιας και τα μάτια των επενδυτών θα είναι στραμμένα πάνω της για τον τρόπο και την τιμή που θα γίνει η ΑΜΚ. Είναι δεδομένο ότι αποτελεί μία χαρακτηριστική ευκαιρία τα funds και οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε μία εταιρία που "αύριο" θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης στις ΑΠΕ. Μετά την ΑΜΚ ο ουσιαστικός δανεισμός θα είναι κοντά στο 1 δισ. από τα 4 δισ. μόλις 2 χρόνια πίσω και θα έχει την δυνατότητα να δανειστεί για να υλοποιήσει τα μεγάλα της projects με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με το παρελθόν.

  Στη μεγάλη εικόνα, σίγουρα οι μεγάλες ΑΜΚ μπορεί να προβληματίζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά από την άλλη προσελκύουν νέα κεφάλαια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Η προσέγγιση νέων κεφαλαίων και μάλιστα από μεγάλους ξένους θεσμικούς δεν μπορεί παρά να μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον μαζί με όλα τα υπόλοιπα θετικά χαρακτηριστικά της οικονομίας που βλέπουμε και θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως οι απώλειες να ξεπερνούν το 1%, βρίσκονται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Alpha bank, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς, Jumbo, Coca Cola, Aegean και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ κερδίζει 1,41%, με τις ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Titan, Eurobank, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ