Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 19:26

  Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές με "βαρίδι" τον πληθωρισμό

  Προσπάθεια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών για τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και έδειξαν νέα "άλμα" των τιμών τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο από 3,0% τον Αύγουστο. 

  Η ενέργεια εμφανίζει τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή, με την εκτίμηση της Eurostat να είναι για ετήσιο "άλμα" της τάξης του 17,4% τον Σεπτέμβριο από 15,4% τον Αύγουστο. Ακολουθούν τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,1% σε σύγκριση με 2,6% τον Αύγουστο), τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,1% σε σύγκριση με 2,0% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (1,7% σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο). 

  Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, αυξήθηκε στο 1,9% τον Σεπτέμβριο από 1,6% τον Αύγουστο. 

  Ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού με επιβράδυνση ταυτόχρονα και της ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα έχει τρομάξει τους επενδυτές, οδηγώντας σε κλυδωνισμούς τα παγκόσμια χρηματιστήρια. 

  Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat έρχονται στον απόηχο των πρόσφατων διαβεβαιώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ότι "αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κυρίως μια φάση προσωρινού πληθωρισμού". 

  Σε αυτό το κλίμα,  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,42% στις 452,90 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκσε στο -1,7%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των ορυχείων (-1,3%), ενώ ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής σημείωσε "άλμα" 3%.

  Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX έχασε 0,68% στις 15.156,44 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,04% στις 6.517,69 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,84% στις 7.027,07 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,27% στις 25.615,31, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,04% στις 8.799,50 μονάδες.

  Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον κλάδο της μεταποίησης

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 58,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 61,4 μονάδες τον Αύγουστο. Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 58,7 μονάδες. 

  Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τον Απρίλιο του 2020. "Αν και η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό τον Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί σημαντικά καθώς οι παραγωγοί αναφέρουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο βάρος από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

  Στις επιμέρους μετοχές, η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου THG υποχώρησε κατά 10,2%.

  Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Sartorius σημείωσε πτώση 6,1%, αφού η Societe Generale υποβάθμισε τη μετοχή και μείωσε τη τιμή-στόχο, επικαλούμενη την αύξηση κόστους. Η θυγατρική Sartorius Stedim υποχώρησε επίσης κατά περίπου 6%.

  Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF σημείωσε άνοδο 5,9% μετά τη δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ την Πέμπτη ότι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Φεβρουάριο θα περιοριστεί στο 4%.

  Στα εταιρικά νέα, η BMW αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη της σε 9,5% έως 10,5%, από 7% έως 9%. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών και άλλων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η μετοχή της BMW σημείωσε άνοδο 1,3% την Παρασκευή.

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ