Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 17:29

  Ανέκαμψε πάνω από τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Ανέκαμψε πάνω από τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μικρά κέρδη, αλλά και με μεγάλη μεταβλητότητα, άρχισε τον Οκτώβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως κατάφερε να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης και να δώσει το μήνυμα ότι το "οχυρό" των 850 μονάδων θα διαφυλαχθεί από τους long.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 871,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 853,87 μονάδων (-1,33%) και 872,52 μονάδων (+0,83%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,65%, στις 2.108,72 μονάδες, ενώ στο +1,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.403,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 544,81 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά μόλις 0,06%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 0,78%.

  Ο Οκτώβριος των μεγάλων συγκινήσεων

  Η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου άφησε μια πολύ ικανοποιητική εικόνα για τις επιδόσεις των εισηγμένων σε όλα τα επίπεδα των κεφαλαιοποιήσεων, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι εισηγμένες έδειξαν αντανακλαστικά και προσαρμοστική ικανότητα στην αύξηση της ζήτησης που εμφανίστηκε κυρίως στο β’ τρίμηνο με αποτέλεσμα πάνω από τις μισές εταιρείες να καταγράψουν επιδόσεις καλύτερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

  Τα καλά νέα από τα αποτελέσματα περιόρισαν τις πιέσεις, έβγαλαν κάποιες περιορισμένες αγορές σε μετοχές που είχαν πιεστεί και αποφόρτισαν κάπως την επιφυλακτική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα αποτελέσματα δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην αγορά περιορίζοντας το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης και ενδεχομένως να αποτελέσουν υλικό για την υποστήριξη νέων ιδεών κυρίως στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

  Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεσπόζει στην ατζέντα του Οκτωβρίου. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η μετοχή της θα είναι το βαρόμετρο της αγοράς για τον τρέχοντα μήνα. Η κάλυψη και η τιμή της θα εξαρτηθούν από το εξωτερικό περιβάλλον καθώς η έκδοση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

  Το ενεργειακό περιβάλλον στην Ευρώπη πάντως δέχεται τις επιδράσεις των αυξήσεων των τιμών των υδρογονανθράκων αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων καθιστώντας την συγκυρία απαιτητική για τους παραγωγούς αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος της ΑΜΚ.

  Την ίδια στιγμή η συζήτηση για την μείωση των αγορών ομολόγων και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών φαίνεται να παραμένει στο προσκήνιο βάζοντας δύο πολύ σημαντικές ημερομηνίες στο τραπέζι. Στις 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα πρέπει να επεκτείνουν το ύψος του χρέους προκειμένου να αποπληρώσουν τόκους ομολόγων ενώ στις 28 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις προθέσεις της για επιτόκια και αγορές ομολόγων. Όπως και να έχει η περίοδος στην οποία μπαίνουν οι Αγορές φημίζεται για την μεταβλητότητα της γεγονός που αν επαληθευθεί δεν θα αφήσει ασυγκίνητο το ΧΑ.

  Η τεχνική εικόνα

  Τεχνικά o Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στο κατώτατο επιτρεπτό όριο πριν έρθει σε επαφή με τον κινητό μέσο των 200 ημερών. Η στροφή έγινε με αυξημένη συμμετοχή, όχι όμως με τζίρο που θα έβγαζε ένταση για την συνέχεια καθώς οι 890 μονάδες αποτελούν ένα δύσκολο πέρασμα με τις υφιστάμενες συναλλακτικές συνθήκες. Οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν απαισιόδοξες, οι αγοραστές δεν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και η αντίδραση από την υποτιμημένη ζώνη τιμών ήταν εντός των πιθανών σεναρίων.

  Ουσιαστική αλλαγή τάσης θα έχουμε σε κλείσιμο πάνω από τις 890 μονάδες σε μια αντίσταση τιμών που λόγω του χρόνου παραμονής της Αγοράς σε αυτά τα επίπεδα θα απαιτήσει συλλογική δραστηριοποίηση από μεγαλύτερο μέρος της Αγοράς. Επί του παρόντος οι περίπου 20 μονάδες που απομένουν για το πέρας της αντίδρασης κλείνουν κάποια διαγραμματικά χάσματα τιμών (882 -884 μονάδες) και είναι στις δυνατότητες του Γενικού Δείκτη ακόμα και με αυτούς τους τζίρους ενώ από την άλλη πλευρά οι 850 μονάδες παραμένει το βασικό σημείο στήριξης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο και η ΔΕΗ έκλεισαν με κέρδη 3,86% και 3,66% αντίστοιχα και ξεχώρισαν στην άνοδο, με τις ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Eurobank, Λάμδα και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΟΤΕ και Εθνική. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ