Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 13:47

  Βρίσκει στηρίγματα ακόμη και για τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:51

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να ανακάμψει πάνω από τις 870 μονάδες επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια των κερδών αρκετών δεικτοβαρών τίτλων δείχνει να μπορεί να αποκοπεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,55% στις 870,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,63% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.108,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,74% στις 547,56 μονάδες.

  Συνεχίζεται η ψήφος εμπιστοσύνης

  Πλέον σε εβδομαδιαία βάση οι ξένοι αναλυτές καταθέτουν τη θετική τους άποψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα ήρθε ο οίκος Fitch, ο οποίος ανέβασε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 στο 6,0% από 4,3% πριν. Μάλιστα σημείωσε πως υπάρχει πιθανότητα η ελληνική οικονομία φέτος να σημειώσει ακόμη καλύτερες επιδόσεις από το 6%.

  Ωστόσο η Fitch μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 στο 4% από 5,3%, λόγω του ότι "ανεβαίνει" η βάση του 2021. Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί πάντως όπως τονίζει, καθώς η διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης επιταχύνεται, ενισχύοντας τις δαπάνες. Αν και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023 θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική ανάπτυξη λόγω της σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην οικονομία.

  Τα θετικά μηνύματα και από τις εισηγμένες

  Στο θετικό σκηνικό που έχουν σκιαγραφήσει για την ελληνική οικονομία οι ξένοι αναλυτές ήρθαν εσχάτως να προστεθούν και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από τις εισηγμένες για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Μάλιστα, οι κερδοφόρες εταιρείες ήταν 106 έναντι των 47 ζημιογόνων, με την τάση ενίσχυσης να είναι ξεκάθαρα ισχυρότερη από την τάση της μείωσης.

  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι... ρόδινο, με αρκετούς κλάδους να επηρεάζονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος που διαμορφώνεται από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρώπη αγωνίζεται να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου και άνθρακα ενόψει του χειμώνα, με τα αποθέματα και στα δύο να έχουν μειωθεί σημαντικά.  

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημειώνει κέρδη 4,34%, με τη ΔΕΗ στο +2,62% και τις ΕΛΧΑ, Μυτιληναίο, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Jumbo, Λάμδα, Εθνική, ΕΧΑΕ, Titan, Coca Cola, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Σαράντης. 

  Στον αντίποδα, η Aegean χάνει 2,70%, με τις ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΟΤΕ να κινούνται με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ