Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 10:23

  Πτώση 1% στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

  Κλυδώνισαν και το Χρηματιστήριο οι διεθνείς πιέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες κοντά στο 1% συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή ακολουθώντας τις βαριές απώλειες σε Ασία και Wall Street και ενώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το πληθωρισμό έδειξαν νέα άλμα των τιμών τον Σεπτέμβριο. 

  Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο από 3,0% τον Αύγουστο. 

  Η ενέργεια εμφανίζει τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή, με την εκτίμηση της Eurostat να είναι για ετήσιο άλμα 17,4% τον Σεπτέμβριο από 15,4% τον Αύγουστο. Ακολουθούν τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,1% σε σύγκριση με 2,6% τον Αύγουστο), τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,1% σε σύγκριση με 2,0% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (1,7% σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο). 

  Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, αυξήθηκε στο 1,9% τον Σεπτέμβριο από 1,6% τον Αύγουστο. 

  Ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού με επιβράδυνση ταυτόχρονα και της ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα έχει τρομάξει τους επενδυτές, οδηγώντας σε κλυδωνισμούς τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο με συνολικές απώλειες 4.8%, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία του πτώση από τον Ιανουάριο και τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020.

  Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat έρχονται στον απόηχο των πρόσφατων διαβεβαιώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ότι "αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κυρίως μια φάση προσωρινού πληθωρισμού". 

  Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1% στις 450,44 μονάδες. 

  Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,9% στις 15.124,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 0,8% στις 6.468,54 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση επίσης 0,8% στις 7.027,62 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FSTE MIB χάνει 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,7%.

  Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον κλάδο της μεταποίησης. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 58,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 61,4 μονάδες τον Αύγουστο. Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 58,7 μονάδες. 

  Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τον Απρίλιο του 2020. "Αν και η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό τον Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί σημαντικά καθώς οι παραγωγοί αναφέρουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο βάρος από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ