Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 17:25

  Βρήκε τα στηρίγματα για την αντίδραση το Χρηματιστήριο

  Βρήκε τα στηρίγματα για την αντίδραση το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήπια και με πολλά βαρίδια ήταν η σημερινή αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και είχε την πλειονότητα των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος, κατάφερε να προσθέσει 4 μονάδες στον Γενικό του Δείκτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 866,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,86 μονάδων (-0,60%) και 867,16 μονάδων (+0,83%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 541 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,79%, στις 2.093,27 μονάδες, ενώ στο -0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.409,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 542,59 μονάδες.

  Η αντίδραση αφενός του Μυτιληναίου, μετά από οκτώ ημέρες συνεχούς πτώσης, και αφετέρου του ΟΤΕ, ο οποίος επανήλθε πάνω από τα 16 ευρώ, ήταν τα δύο μεγάλα στηρίγματα της αγοράς σήμερα, η οποία με "κόντρα" το ισοζύγιο των θετικών και των αρνητικών τίτλων κατάφερε να κλείσει ανοδικά. Βέβαια, το τελικό πρόσημο μόνο εύκολο δεν ήταν, καθώς χρειάστηκε οι αγοραστές να επέμβουν και να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη από τις 854 μονάδες που βρέθηκε στις 11:20, ωστόσο οι δυνάμεις τους, αλλά και οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου είναι ακόμη μικρές.

  Άλλωστε, η τελευταία πτώση επίσης επιδείνωσε σημαντικά την τεχνική εικόνα της αγοράς, καθώς μετά την καθοδική διάσπαση των 870 μονάδων πλέον το επόμενο σημείο στήριξης είναι στον κινητό μέσο των 200 ημέρων, πέριξ των 850 μονάδων. Και το παράδοξο της περιόδου είναι ότι, όπως παρατηρεί και ο Απόστολος Μάνθος, η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών αποδεικνύει, μέσα από τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ότι διάγει μια από τις πλέον κερδοφόρες χρονιές της τελευταίας οκταετίας.

  Και όχι μόνο αυτό, αλλά σήμερα προστέθηκε άλλη μία ξένη τράπεζα στους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής οικονομίας. Η Unicredit προχώρησε σήμερα σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τοποθετώντας την στο εκρηκτικό 8% από 5,7% που προέβλεπε πριν.

  Η "εστία" της ΔΕΗ

  Όπως επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές, η εμπιστοσύνη στο ΧΑ δείχνει να έχει ροκανιστεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη ΔΕΗ, οι οποίες θα επηρεάσουν και τις πιο μακροπρόθεσμες αποφάσεις των επενδυτών. Και δεν είναι μόνο ότι μία ακόμη εταιρεία θα "αφαιρέσει" κεφάλαια από τη Λ. Αθηνών, αλλά και το γεγονός ότι η οικονομική εισαγγελία ερευνά αυτεπαγγέλτως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

  Για την υπόθεση είχε προηγηθεί αναφορά που υποβλήθηκε στον Άρειο Πάγο από 6 δικηγόρους, η οποία στηρίζεται σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το επίμαχο θέμα της ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι δικηγόροι κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για "υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου χωρίς προφανή λόγο" και για "υποψίες που γίνονται σχεδόν βεβαιότητα για insider trading (εσωτερική πληροφόρηση)".

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος και ο ΟΤΕ έκλεισαν με κέρδη 4,35% και 4,11% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα. Τα κέρδη σε Λάμδα και ΕΥΔΑΠ ήταν 1,65% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Coca Cola, Aegean, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, οι Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25, αφού έκλεισαν στο -1,35% και -1,03% αντίστοιχα, με τις Εθνική, ΔΕΗ, Motor Oil, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, Titan και ΟΛΠ να κλείνουν με ήπια πτώση. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ