Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 13:58

  Μονοπωλούν οι… πωλητές το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές 01.06.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.56

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα διολισθαίνει πλέον το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον υποκύπτει στη διεύρυνση των πιέσεων σχεδόν σε ολόκληρο το μήκος του ταμπλό, αλλά και στην πλήρη απουσία των αγοραστών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,14% στις 865,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.090,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,15% στις 550,32 μονάδες.

  Με 26 εκατ. όγκο και 10 εκατ. ευρώ τζίρο δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για τάση στο ΧΑ, στο οποίο όμως η απουσία των αγοραστών ή έστω των εντολών απορρόφησης της προσφοράς είναι εμφανής. Η ροή των συναλλαγών άλλωστε θυμίζει περισσότερο ημέρες στην καρδιά του θέρους και λιγότερο μια συνεδρίαση κατά την οποία το ΧΑ έχει λόγους για να αποκτήσει μια καλύτερη τάση.

  Διεθνής αβεβαιότητα

  Αυτό που έχει προβληματίσει την αγορά είναι δύο εξελίξεις. Η πρώτη σαφώς σχετίζεται με τη νέα αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία έρχεται σε μια περίοδο που ήδη έχουν αντληθεί πολλά κεφάλαια από την ελληνική κεφαλαιαγορά. Η αφαίρεση ήδη σημαντικής ρευστότητας από τη Λ. Αθηνών άλλωστε έχει φανεί όχι μόνο στις συναλλαγές του Σεπτεμβρίου, αλλά από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν και το ΧΑ επιβεβαίωσε την περίοδο της συσσώρευσής του.

  Ο έτερος καταλύτης έρχεται από το εξωτερικό. Όλες οι πηγές αβεβαιότητας στο φάσμα από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, αλλά και η ενεργειακή κρίση που σοβεί ήδη στη γηραιά ήπειρο, δείχνουν να έχουν παγώσει τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου και στο περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο. Άλλωστε, η άνοδος των τιμών των ενεργειακών πόρων εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί σε νούμερο ένα κίνδυνος στην Ευρώπη, όχι μόνο για την άνοδο του κόστους και την επίδραση αυτού στην τροχιά ανάκαμψης, αλλά και στην άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες του 3,90% της ΓΕΚ Τέρνα ξεχωρίζουν, όπως και η άνω του 2% πτώση σε Coca Cola, Titan,  ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ. Άνω του -1% κινούνται οι Εθνική, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Πειραιώς, Eurobank και ΟΛΠ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Aegean, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ο Σαράντης κερδίζει μόλις 0,11% και η Motor Oil είναι στο +1,12%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ