Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 10:53

  Υπό το βάρος της Coca Cola το Χρηματιστήριο

  Αρνητικά πρόσημα στο ταμπλό, κέρδη στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα ακολουθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο επανέρχονται οι ανησυχίες για το εύθραυστο και ευμετάβλητο διεθνές κλίμα, επηρεάζοντας πλέον και το βαθμό ρίσκου που αναλαμβάνουν κυρίως οι ξένοι.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,30% στις 872,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 700 χιλ. τεμάχια. Πτώση 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.106,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,22% στις 555,53 μονάδες.

  Εωσότου υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο διεθνές κλίμα, το ΧΑ δεν μπορεί να βρει την ανοδική διέξοδο που χρειάζεται προκειμένου να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να προστατευτεί από την κυοφορούμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τα δημοσιονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ και τη χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη στην Κίνα. Με αυτές τις κύριες πηγές αβεβαιότητας, όπως και πλήθος άλλων μικρότερων, όπως η Evergrande, το ΧΑ ως μια περιφερειακή αγορά δέχεται κάποια κύματα του risk aversion των ξένων, παραμένοντας έτσι καθηλωμένο κοντά στα χαμηλά του Σεπτεμβρίου.

  Αυτό που επισημαίνεται στην παρούσα από αρκετούς Έλληνες αναλυτές είναι ότι πέραν της παραμονής του γενικού δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα, δεν λείπουν οι στηρίξεις από συγκεκριμένους τίτλους και συγκεκριμένα δεδομένα, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε τυχόν αναταράξεις μπροστά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι στηρίξεις αυτές μπορούν να κρατήσουν ακόμη και εάν οι αναταράξεις ενταθούν, αφού άλλωστε σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι έρχεται ένας δύσκολος ενεργειακά χειμώνας, που θα επηρεάσει πολλαπλά τις οικονομίες.

  Στο τελευταίο μέτωπο, αυτό που διατυπώνεται (επιφυλακτικά προς ώρας) στο capital.gr από χρηματιστηριακές πηγές είναι ότι δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που εντάσσουν στη στρατηγική τους το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Σε αυτά τα σενάρια περιλαμβάνεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η οποία σαφώς θα επηρεάσει και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν όχι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σίγουρα το πρώτο τρίμηνο του 2022.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το θετικό πρόσημο, σε αντίθεση με τον γενικό δείκτη, επικρατεί, με τις Aaegean, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΟΤΕ και Σαράντης να κινούνται σε θετικά εδάφη, αλλά όχι πάνω από το +1%.

  Στον αντίποδα, το -2,44% της Coca Cola σαφώς και επηρεάζει την εικόνα του γενικού δείκτη, με τις ΟΠΑΠ, Jumbo, Titan, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Εθνική, Πειραιώς και Μυτιληναίος να κινούνται με ελεγχόμενες απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΟΛΠ και ΕΛΧΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ