Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Σεπ-2021 08:29

  A- quant: Νύξη για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed

  A- quant: Νύξη για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed την περασμένη Τετάρτη μπορεί να μην έκρυβε εκπλήξεις μιας και Νομισματική Πολιτική και τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα, αλλά υπήρξαν κάποιες αναφορές για συντομότερη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (tapering) και για αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022. Όλα αυτά, με δεδομένη την πρόοδο της αμερικανικής οικονομίας και με την προϋπόθεση πως η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Αυτές οι ανακοινώσεις σε συνδυασμό με τις καθησυχαστικές εξελίξεις στο θέμα της Evergrande από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας και έτσι οι αγορές μετοχών ανέκαμψαν και έκλεισαν την εβδομάδα κερδοφόρα. Το δολάριο πάντως, μετά την πρόσκαιρη ενίσχυσή του λόγω της Fed, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις την Πέμπτη ενώ ανέκαμψε μερικώς την Παρασκευή. 

  Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Christine Lagarde, η οικονομία ανακάμπτει και έτσι μια πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική από την ΕΚΤ δεν βρίσκεται στα κοντινά πλάνα. Η συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση προφανώς πλήττει και αδυνατίζει το ευρώ που είχε και αρνητικές οικονομικές ανακοινώσεις την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο πληθωρισμός που ανακοινώνεται στην Ευρωζώνη και τη Γερμανία την προσεχή Πέμπτη ίσως αλλάξει τα πράγματα, ειδικά αν είναι πάνω από τις εκτιμήσεις. Ρόλο ίσως παίξει και η επαναφορά της Γερμανίας στην πολιτική σταθερότητα, μετά τη διαφαινόμενη νίκη του SPD του Olaf Scholz στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής.

  Ο χρυσός συνεχίζει να πιέζεται ενώ αντιθέτως το πετρέλαιο συνέχισε το ανοδικό του ράλι. Σημαντικές οι απώλειες για το Bitcoin μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην Κίνα.

  Την τρέχουσα εβδομάδα, οι σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις έχουν να κάνουν με το ΑΕΠ στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τη Γερμανία, την ανεργία και τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία και τους δείκτες ΡΜΙ σε ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη και Γερμανία.

  SP500

  Επέστρεψε στην άνοδο την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, κλείνοντας στις 4,445 μονάδες και κέρδη 0.90% περίπου. Ο δείκτης είχε ξεκινήσει καθοδικά, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των δύο τελευταίων εβδομάδων αλλά από την Τετάρτη και μετά, με τις ανακοινώσεις της Fed, ξεκίνησε μια έντονη ανοδική πορεία που υπερκέρασε τις απώλειες. Βοηθός στην ανάκαμψη ήταν και οι πληροφορίες για θετική εξέλιξη στο θέμα της Evergrande, ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τελευταία τις αγορές μιας και ξυπνά μνήμες του 2008 και της Lehman Brothers. Τυχόν υπέρβαση των 4,476 μονάδων θα επαναφέρει τον SP500 για τα καλά σε ανοδική τροχιά ενώ κάτω από τις 4,350 μονάδες επιστρέφει η ανησυχία μεγαλύτερης διόρθωσης.

  DAX40

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,532 μονάδες, έχοντας κέρδη κοντά στο 0.30%. Ο δείκτης ακολούθησε την ανοδική τάση των περισσοτέρων κυρίων αγορών παγκοσμίως, συνεπικουρούμενος από την αναμενόμενη πολιτική σταθερότητα που δείχνει να επανέρχεται στη Γερμανία μετά τις εκλογές της Κυριακής. Η συνεχιζόμενη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, ευνοεί επίσης τις αγορές μετοχών αφού φρέσκο χρήμα κατευθύνεται στις εταιρείες. Από τις 20 Σεπτεμβρίου, προστέθηκαν άλλες δέκα μετοχές στον δείκτη, με γνωστές εταιρείες πλέον να συμπεριλαμβάνονται όπως η Airbus, η Puma, η Porsche και η Siemens. Ο δείκτης χρειάζεται να υπερβεί τις 15,770 μονάδες ώστε να σταθεροποιηθεί η άνοδος αλλά κάτω από τις 15,400 μονάδες οι ανησυχίες βαθύτερης διόρθωσης επιστρέφουν.

  FTSE100

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,028 μονάδες και κέρδη που υπερέβησαν το 1.10%. Η βρετανική οικονομία ταλαιπωρείται από την έλλειψη βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, κυρίως λόγω έλλειψης οδηγών αλλά η ηρεμία που επανήλθε στις αγορές μετά την αισιοδοξία για την Evergrande, φαίνεται ότι επιδρά καταλυτικότερα. Οδηγοί στην ανάκαμψη οι μετοχές της Rolls Royce, της British Airways, και της Astra Zeneca. Θετική εξέλιξη ότι ο δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 7,000 μονάδες μετά και φυσικά ο στόχος των αγοραστών είναι τα υψηλά 1.5 έτους περίπου, πάνω από τις 7,195 μονάδες. Αντιθέτως, τυχόν παγιωμένη πτώση κάτω από τις 7,000 μονάδες, μάλλον ανακόπτει την ανοδική πορεία.

  Χρυσός

  Ελαφρώς πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το χρυσό, με κλείσιμο στα $1,750 και απώλειες 0.20% περίπου. Ήταν η τρίτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα. αφού οι φήμες για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, ωθεί τους επενδυτές σε άλλα επενδυτικά προϊόντα και απομακρύνει τους φόβους πληθωριστικών πιέσεων. Το ενισχυμένο δολάριο αλλά και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες για τις τιμές του χρυσού. Κάτω από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας στα $1,738, ο χρυσός θα μπορούσε να επιταχύνει την πορεία του προς τα $1,700 ενώ χρειάζεται να δούμε τιμές πάνω από τα $1,790 για να υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ανάκαμψης.

  Πετρέλαιο

  Πέμπτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα  $73.95. Το πετρέλαιο ήδη νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα έχει υπερβεί τη σημαντική αντίσταση των $74.21 και δείχνει να κατευθύνεται προς τα $77. Τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3.5 εκ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, δείγμα ανάκαμψης της ζήτησης. Οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία, αγνοώντας ακόμη και την ενίσχυση του δολαρίου (ας μην ξεχνάμε πως το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια). Διορθώσεις μπορεί να προκύψουν από τυχόν βραχυπρόθεσμη κατοχύρωση κερδών.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1730 και κλείσιμο στο 1.1720. Η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη μιας και τα χαμηλά εβδομάδας ήταν στο 1.1683, αν δεν υπήρχε η ανοδική αντίδραση της Πέμπτης. Το δολάριο ενισχύθηκε την Τετάρτη μετά τη Fed αλλά οι θετικές φήμες για την Evergrande την Πέμπτη, δημιούργησαν διάθεση για ρίσκο στους επενδυτές που προτίμησαν νομίσματα όπως το ευρώ έναντι του δολαρίου. Την Παρασκευή πάντως, το δολάριο ενισχύθηκε και πάλι και έτσι η εβδομάδα έκλεισε καθοδικά. Μεγάλος στόχος των πωλητών της ισοτιμίας και όσων υποστηρίζουν πως το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται, είναι το 1.1664, στο δρόμο για την στήριξη του 1.16 που είναι και χαμηλό 14 μηνών περίπου.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3737 και κλείσιμο στο 1.3668. Το δολάριο ενισχύθηκε αλλά παράλληλα αποδυναμώθηκε και η στερλίνα, έστω κι αν υπήρξαν αναφορές πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα ασκήσει σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική στο εγγύς μέλλον, ειδικά μετά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εμφανιστεί τελευταία. Τα προβλήματα εφοδιασμού της βρετανικής οικονομίας, ως απότοκα του Brexit έχουν προβληματίσει. Η βασική στήριξη βρίσκεται στο 1.3570 γιατί κάτω από αυτά τα επίπεδα θα υπάρξουν τιμές που δεν έχουμε δει τους τελευταίους 9 μήνες. 

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Η εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν η ισχυρότερη ανοδική εβδομάδα από το καλοκαίρι και μετά για το USDJPY, που άνοιξε στο 109.94 και έκλεισε στο 110.75. Δεν είναι μόνον η δύναμη του δολαρίου αλλά και οι αποδόσεις των ομολόγων που σημείωσαν μεγάλη άνοδο (το αμερικανικό δεκαετές, από το 1.36%, σκαρφάλωσε στο 1.45%). Επιπλέον, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ανακοινώθηκε πάλι σε αρνητικό έδαφος, στο -0.4% για τον Αύγουστο και έτσι η Τράπεζα της Ιαπωνίας μάλλον θα συνεχίσει τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική. Σημαντική εξέλιξη θα είναι και η εκλογή του ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στη χώρα. Το 110.80 είναι η ισχυρή αντίσταση υπό τις παρούσες συνθήκες και τυχόν ανοδική διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στα υψηλά 1.5 έτους, στο 111.65.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά αντέδρασε την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY με άνοιγμα στο 128.92 και κλείσιμο στο 129.80, μένοντας πάντως κάτω από το ψυχολογικό όριο του 130. Το ευρώ παραμένει αδύναμο λόγω της διαφαινόμενης συνέχισης της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής από την ΕΚΤ αλλά το γιεν εμφανίζεται ακόμη πιο αδύναμο λόγω του αρνητικού πληθωρισμού στην Ιαπωνία. Η άνοδος ήταν εντυπωσιακή αλλά αν δεν υπάρχει καθαρή υπέρβαση του 130 δεν μπορεί να διαμορφωθεί αντίστοιχη τάση.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδικά κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8531 και κλείνοντας στο 0.8570. Η ισοτιμία δείχνει να τινάζεται ανοδικά με φαινόμενο ελατηρίου όταν προσεγγίζει την περιοχή τιμών του 0.85. Περισσότερες πιθανότητες πάντως για πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική έχει η Τράπεζα της Αγγλίας σε σχέση με την ΕΚΤ γι’ αυτό και το EURGBP δεν μπορεί να αναπτύξει ανοδική τάση και η επιστροφή στο 0.85, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2755 και κλείσιμο στο 1.2647. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε αλλά περισσότερο ενισχύθηκε το νόμισμα του Καναδά, αφού οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μεγάλα κέρδη. Θυμίζουμε πως το πετρέλαιο ως το κύριο εξαγωγικό προϊόν του Καναδά, αποτελεί βαρόμετρο για το νόμισμα της χώρας. Ενισχυτικά στοιχεία για τον Καναδά, ήταν και η επιστροφή της πολιτικής σταθερότητας μετά τη νίκη του πρωθυπουργού Justin Trudeau στις πρόσφατες εκλογές αλλά και τα ισχυρά μακροοικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ενισχύσει κι άλλο το καναδικό δολάριο και φυσικά ο στόχος των πωλητών είναι η περιοχή τιμών του 1.25.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική εβδομάδα για το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 0.9315 και κλείσιμο στο 0.9243. Την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στο -0.75% αλλά υπήρξαν σαφείς αναφορές για πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να υπάρχει μια ισορροπία στην ισοτιμία αφού και το δολάριο εμφανίζεται ισχυρό. Η συνέχιση της ανοδικής τάσης μάλλον ευνοείται πάνω από το 0.9335 ενώ η περαιτέρω πτώση ευνοείται κάτω από το 0.92.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πρακτικά ουδέτερη ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 0.7260. H Evergrande είναι κυρίαρχο θέμα για την οικονομία της Αυστραλίας αφού η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των προϊόντων της χώρας και τυχόν κλυδωνισμοί θα την επηρεάσουν άμεσα. Η Τράπεζα της Αυστραλίας στην ανακοίνωση των πρακτικών της την προηγούμενη Τρίτη, σημείωσε πως τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν πριν το 2024 ενώ υπογράμμισε πως η οικονομία σημειώνει πρόοδο παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας. Κάτω από το 0.7220, υπάρχει ενισχυμένη πιθανότητα συνέχισης της πτωτικής πορείας της ισοτιμίας. Ανάσχεση αυτής της πορείας, ευνοείται πάνω από το 0.7320.

  Bitcoin

  Πτωτική η εβδομάδα που μας πέρασε για το Bitcoin, που έκλεισε στα $43,205 και απώλειες που ξεπέρασαν το 8.50%. Καταλυτικός παράγοντας ήταν η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων γεγονός που κλόνισε την αγορά. Η πτώση ίσως ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν τα θετικά νέα από την Twitter που ανακοίνωσε πως θα προσφέρει στους χρήστες τις τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με Bitcoin μέσω της off-chain τεχνολογίας του Lightning Network. Έτσι, μετά το αρχικό σοκ, το Bitcoin δείχνει ήδη να ανακάμπτει προς τα $44,000 και αν καταφέρει να υπερβεί σταθερά και τα $45,000 ίσως να αφήσει πίσω του την πρόσφατη κρίση.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ