Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 12:56

  "Συναγερμός" της BofA προς επενδυτές: Μην αγοράσετε στη βουτιά των χρηματιστηρίων – Έρχεται διόρθωση 10%

  Διεθνείς πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σαφές μήνυμα προς του επενδυτές "Don’t buy the dip" ειδικά στις ευρωπαϊκές μετοχές, στέλνει σήμερα η Bank of America, μετά την αναταραχή που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η κινεζική Evergrande αλλά και την προοπτική επιβράδυνσης της ανάπτυξης διεθνώς, γεγονότα τα οποία κατά την άποψή της θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις αγορές οπότε το καλύτερο θα ήταν να μείνει κανείς μακριά και να μην αγοράσει στο sell-off αυτό.

  Οι αναλυτές της BofA αναμένουν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα διευκολύνει μια τακτική αναδιάρθρωση του χρέους της Evergrande, ενώ οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας πιστεύουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο, αν και τονίζουν ότι αυξάνονται οι αρνητικοί κίνδυνοι. Η BofA βλέπει επίσης ήπια άνοδο για τον PMI της Κίνας, καθώς: (α) η πιστωτική ώθηση της Κίνας έχει αρχίσει να ανακάμπτει και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανοδική πορεία, ειδικά εάν η κυβέρνηση χαλάρωση την πολιτική, και (β) οι πρόσφατοι "αντίθετοι άνεμοι" που προκάλεσε η Covid θα περιοριστούν. 

  Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η μέτρια ανάκαμψη στην ανάπτυξη της Κίνας και των ΗΠΑ είναι σύμφωνη με μόνο μια ήπια άνοδο 1 μονάδας του παγκόσμιου PMI έως τα μέσα του δ’ τριμήνου, ακολουθούμενη από νέα πτώση, καθώς η ώθηση από το reopening της οικονομίας εξασθενεί. Αυτό υποδηλώνει ότι η κορύφωση του μακροοικονομικού κύκλου βρίσκεται πίσω μας, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει σε φάση επιβράδυνσης και η παγκόσμια δυναμική του PMI - βασικός κινητήριος παράγοντας των παγκόσμιων μετοχών - θα είναι αρνητική για πρώτη φορά από την έναρξη της ανάκαμψης.

  Έτσι, η BofA τονίζει πως –προς το παρόν– παραμένει ουδέτερη για τις ευρωπαϊκές μετοχές και γυρίζει σε underweight τη στάση της για τα small caps έναντι των large caps. Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της υποδηλώνουν ότι ο παγκόσμιος μακροοικονομικός κύκλος, ο οποίος κορυφώθηκε στα μέσα του β’ τριμήνου, παραμένει σε φάση επιβράδυνσης, ενώ η δυναμική του παγκόσμιου PMI για πρώτη φορά από την έναρξη της ανάκαμψης, θα γίνει αρνητική τους επόμενους μήνες.

  Η περίπτωση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης είναι ακόμη ισχυρότερη στην Ευρώπη, με τον PMI της ευρωζώνης να είναι ήδη χαμηλότερος από το υψηλό 20ετίας που βρέθηκε τον Ιούλιο και σύμφωνος με αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής στο 5%, και σε χαμηλό πέντε μηνών και τις 56 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα κινηθεί στο 2% έως το β’ τρίμηνο του 2022,  κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω πτώσεις του PMI.

  Παράλληλα, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να αυξάνονται από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν την πολιτική στήριξης που εφάρμοσαν λόγω της πανδημίας, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτό υποδηλώνει ότι το μακροοικονομικό σκηνικό για τις μετοχές έχει μετατοπιστεί από goldilocks (δηλαδή επιτάχυνση της ανάπτυξης και πτώση του προεξοφλητικού επιτοκίου) σε anti-goldilocks (δηλαδή επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου), οδηγώντας την και στην πρόσφατη υποβάθμιση της στάσης της για τις ευρωπαϊκές μετοχές από θετική σε ουδέτερη.

  Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις της BofA υποδηλώνουν μια σταθερή τροχιά για τον Stoxx 600 βραχυπρόθεσμα, ακολουθούμενη από μία διόρθωση έως το τέλος του έτους (10% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα). Με φόντο έναν επιβραδυνόμενο μακροοικονομικό κύκλο, συνεχίζει να αυξάνει την αμυντική της έκθεση, μειώνοντας τις θέσεις της στα ευρωπαϊκά small caps έναντι των large caps, τηρώντας underweight. Μετά από 28% υπεραπόδοση από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, με τον σχετικό δείκτη να αγγίζει ιστορικά υψηλά, οι προσδοκίες της BofA για εξασθένιση των PMI της ζώνης του ευρώ υποδηλώνουν περιθώριο για 5% υποαπόδοση τους επόμενους μήνες.

  Τέλος, όπως αναφέρει η BofA, είναι πολύ νωρίς για να στραφούν οι επενδυτές σε κυκλικές μετοχές με έκθεση στην Κίνα. Διατηρεί τη στάση underweght στον κλάδο της εξόρυξης,  καθώς αναμένει ότι η περαιτέρω δύναμη του δολαρίου θα επηρεάσει τις τιμές των εμπορευμάτων. Παραμένει marketweight στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των υλικών κατασκευής, με την πιθανή βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη στην αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας να μην επαρκεί για να αντισταθμίσει την πίεση από την πτώση του παγκόσμιου PMI και του PMI της ευρωζώνης. Παραμένει επίσης marketweight για τον κλάδο των ειδών πολυτέλειας, λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας και την κατάσταση της Evergrande. Σε ότι αφορά τις τράπεζες, παραμένει overweight όπως επισημαίνει λόγω και των εκτιμήσεών της για περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ