Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 23:27

  Wall: "Άλμα" 500 μονάδων ο Dow, ανέκτησε τις 15.000 μονάδες ο Nasdaq

  Wall Street 23.09.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεύτερη διαδοχική ημέρα ισχυρών κερδών κατέγραψε η Wall Street, που συνέχισε και σήμερα το ράλι που πυροδότησε η χθεσινή απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων προς στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

  Αν και η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) κατέστησε σαφές ότι η Federal Reserve είναι έτοιμη να ξεκινήσει το tapering "σύντομα”, δείχνοντας μάλιστα και αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους -νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσε τον Ιούνιο-, η αγορά αντέδρασε θετικά δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η τράπεζα συνεχίζει προς ώρας την υποστηρικτική πολιτική που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι.

  Άλλωστε, η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει στις πρόσφατες διορθώσεις της την επικείμενη έναρξη του tapering, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε "βίαιες” κινήσεις, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, κάτι που επιβεβαίωσε εχθές και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι "γραμμένη σε πέτρα”.

  "Η επανάληψη του απότομου tapering, που έβλαψε τόσο τις μετοχές όσο και το σταθερό εισόδημα το 2013, είναι απίθανο να ξανασυμβεί διότι η Fed ήταν εξαιρετικά σαφής για το πόσο σταδιακά θα αμβλύνει την στήριξή της”, εκτίμησε νωρίτερα και ο Scott Ruesterholz, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Insight Investment, η οποία έχει 1 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, καταδεικνύοντας τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στις τάξεις των αναλυτών και των επενδυτών.

  Έτσι, οι αγοραστές κυριάρχησαν στην αγορά για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με την επέλασή τους να μην ανακόπτει ούτε η απροσδόκητη αύξηση που κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. 

  Σημειώνεται ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 16.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 351.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 320.000. 

  Αλλά ούτε και η επιβράδυνση που εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων έπληξε την διάθεση των επενδυτών. Σημειώνεται ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό 12 μηνών στις 54,5 μονάδες από 55,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της IHS Markit. 

  Οι επενδυτές, πάντως, συνέχισαν και σήμερα να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων Evergrande, φοβούμενοι τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας και όχι μόνο.

  Τις ανησυχίες αναζωπύρωσε η είδηση ότι η μονάδα της China Evergrande Group στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχασε πληρωμές μισθών σε ένα μέρος του προσωπικού της και έχει μείνει πίσω στις πληρωμές ενός αριθμού προμηθευτών για εργοστασιακό εξοπλισμό.

  Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν απόδειξη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός όμιλος με το υπέρογκο χρέος του αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο και εκτός του βασικού πυρήνα των δραστηριοτήτων του, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

  Δείκτες - στατιστικά

  Έτσι, οι δείκτες κατέγραψαν ισχυρά κέρδη για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με τον Dow Jones να κερδίζει επιπλέον 506 μονάδες σήμερα και να γράφει συνολικά +844 μονάδες από χθες. Ο δείκτης έκλεισε την Πέμπτη με κέρδη 1,48%, στις 34.764,82 μονάδες, που αποτελεί την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

  Ισχυρά κέρδη κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P 500, που ενισχύθηκε κατά 1,2% και έκλεισε στις 4,448,98 μονάδες, σημειώνοντας επίσης την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 20 Ιουλίου και το καλύτερο διήμερο από τις 8 Μαρτίου. 

  Κέρδη 1,04% σημείωσε και ο τεχνολογικός Nasdaq που ανακατέλαβε το επίπεδο των 15.000 μονάδων, τερματίζοντας στις 15.052,20 μονάδες. Η σημερινή ήταν η τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον δείκτη.

  Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις τρεις έκλεισαν στο "κόκκινο" αλλά κι αυτές με μηδαμινές απώλειες: Coca-Cola (-0,17%), UnitedHealth (-0,16%) και Home Depot (-0,01%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη "έγραψαν" οι Salesforce (+7,21%), American Express (3,50%) και JPMorgan (+3,38%). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ