Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 22:31

  Σε υψηλό σχεδόν 2 μηνών το αμερικανικό αργό, σχεδόν 3 ετών το Brent

  “Άλμα” της τάξης του 18% για το αργό τον Φεβρουάριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, με το αμερικανικό αργό να ολοκληρώνει την ημέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου και το Brent να σκαρφαλώνει σε υψηλό σχεδόν τριών ετών.

  Τη σημερινή άνοδο τροφοδότησαν αφενός τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές και έδειξαν πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση και αφετέρου η αργή ανάκαμψη της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον τυφώνα Άιντα 

  Το πετρέλαιο βρήκε υποστήριξη αφού τα στοιχεία της Τετάρτης αποκάλυψαν πτώση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, μαζί με την ισχυρή ζήτηση διυλιστηρίων, καθώς η υπεράκτια παραγωγή αργού συνέχισε να σημειώνει αργή ανάκαμψη στον Κόλπο του Μεξικού.

  Ήταν μια μέρα "ανάληψης κινδύνου σε όλο το ταμπλό”, σημειώνει ο Tariq Zahir, διευθυντικό στέλεχος της Tyche Capital Advisors, επισημαίνοντας ότι το πετρέλαιο συνήθως ακολουθεί την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, που σήμερα καταγράφει για μια ακόμη ημέρα ισχυρά κέρδη.

  "Μια ακόμη καταιγίδα αναμένεται να αναβαθμιστεί σε μεγάλο τυφώνα στον Ατλαντικό, αλλά η μακροπρόθεσμη πορεία είναι ακόμα αβέβαιη σε αυτό το σημείο”, προσθέτει ο Zahir στο MarketWatch. "Εν μέσω αυτού του κλίματος στις αγορές μετοχών και της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι μελλοντικές καταιγίδες, αναμένουμε να διατηρηθεί η δυναμική στην αγορά ενέργειας έως ότου υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια”, εξηγεί.

  Έτσι, το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε την Πέμπτη κατά 1,07 δολάρια ή 1,5 και έκλεισε στα 73,30 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του επικείμενου συμβολαίου από τις 30 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

  Ανάλογα κέρδη κατέγραψε και το αργό τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, προσθέτοντας σήμερα 1,06 δολάρια ή 1,4% και ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 77,25 δολάρια το βαρέλι. Επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο από τις 29 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

  Παρότι, όμως, όπως σημειώνει ο Zahir, και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πετρελαίου είναι θετικές, καθώς αρκετές προβλέψεις κάνουν λόγο για "βαρύ” χειμώνα φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για ενέργεια, ο ίδιος επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν για το αργό από την υπόθεση με τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων Evergrande αλλά και από την εξέλιξη της πανδημίας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ