Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 17:00

  Εντείνεται το ράλι στη Wall Street, στον απόηχο της Fed

  Ξεπέρασε και τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:36

  Ισχυρά κέρδη καταγράφουν για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι δείκτες της Wall Street στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αλλά και το καθεστώς των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 540 μονάδες ή 1,58% και κινείται στις 34.799 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 1,33% στις 4.453,96 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,15% στις 15.068,20 μονάδες.

  Παρότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η έναρξη μείωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων ενδεχομένως να ανακοινωθεί επισήμως τον Νοέμβριο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) έδειξε προς αύξηση των επιτοκίων από το 2022, νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε τον Ιούνιο, η αγορά είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει ήδη αυτά τα δύο ενδεχόμενα. 

  Παράλληλα, η αγορά εξέλαβε θετικά το σχόλιο του επικεφαλής της Fed ότι η έναρξη μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων και ο ρυθμός με τον οποίο αυτή θα πραγματοποιηθεί "δεν έχουν στόχο να αποτελέσουν άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων”, καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές θεωρούν ότι δείχνει την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

  "Η επανάληψη του απότομου tapering, που έβλαψε τόσο τις μετοχές όσο και το σταθερό εισόδημα το 2013, είναι απίθανο να ξανασυμβεί διότι η Fed ήταν εξαιρετικά σαφής για το πόσο σταδιακά θα αμβλύνει την στήριξή της”, δήλωσε ο Scott Ruesterholz, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Insight Investment, η οποία έχει 1 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

  "Παρότι ο ούριο άνεμος από τη Fed περιορίζεται, συνεχίζει να φυσά ούριος άνεμος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει ισχυρή τεχνική στήριξη στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος και στις αγορές”, πρόσθεσε ο Ruesterholz.

  Μάλιστα, την αγοραστική "όρεξη" των επενδυτών δεν φαίνεται να "έκοψε” ούτε η απροσδόκητη αύξηση που κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. 

  Σημειώνεται ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 16.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 351.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 320.000. 

  Αλλά ούτε και η επιβράδυνση που εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων έπληξε την διάθεση των επενδυτών. Σημειώνεται ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό 12 μηνών στις 54,5 μονάδες από 55,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της IHS Markit. 

  Οι επενδυτές, πάντως, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων Evergrande, φοβούμενοι τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας και όχι μόνο.

  Τις ανησυχίες αναζωπύρωσε άλλωστε σήμερα η είδηση ότι η μονάδα της China Evergrande Group στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχασε πληρωμές μισθών σε ένα μέρος του προσωπικού της και έχει μείνει πίσω στις πληρωμές ενός αριθμού προμηθευτών για εργοστασιακό εξοπλισμό.

  Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν απόδειξη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός όμιλος με το υπέρογκο χρέος του αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο και εκτός του βασικού πυρήνα των δραστηριοτήτων του, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ