Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 11:05

  Ανοδικά στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Βρίσκει στηρίγματα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στα επίπεδα των 900 μονάδων δοκιμάζεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το διεθνές θετικό κλίμα, το οποίο τροφοδοτείται τόσο από τη διαβεβαίωση της Federal Reserve ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, όσο και από τις κινήσεις της κινεζικής Evergrande προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,89% στις 902,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,85% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.176,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,87% στις 567,64 μονάδες.


  Το διεθνές κλίμα, μετά από τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών, δείχνει να εξομαλύνεται, με τις αγορές παγκοσμίως να αντιδρούν θετικά σήμερα. Δεν είναι μόνο ότι η Federal Reserve που έδωσε περισσότερο χρόνο στη χαλαρή νομισματική της πολιτική, αλλά και οι κινήσεις της διοίκησης της κινεζικής Evergrande, οι οποίες δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της αθέτησης πληρωμών των ομολογιούχων. 

  Σε αυτό το κλίμα το ΧΑ αν και αντιδρά θετικά, διαφαίνεται ότι έχει μπει ένα όριο στην αντίδραση, στη ζώνη των 900 μονάδων, με αρκετούς αγοραστές να μην δείχνουν ακόμη διαθέσεις ανάληψης ρίσκου. Βέβαια αυτό δεν μπορεί, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, να αποδοθεί μόνο στο εύθραυστο του διεθνούς κλίματος, κάτι που επιβεβαιώνεται αν αναλογιστεί κανείς την πορεία της αγοράς το προηγούμενο πεντάμηνο. 

  Επιστροφή στα εγχώρια

  Το ζητούμενο τώρα της αγοράς είναι πότε οι αγοραστές θα αρχίσουν να κινούνται με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις διεθνείς εξελίξεις. Τόσο τα δεδομένα, όσο και οι προοπτικές της οικονομίας είναι σημαντικά θετικά, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την αγορά να μην δείχνει ότι τα έχει αποτυπώσει ως είθισται. 

  Το ζητούμενο λοιπόν είναι με καύσιμα τις καλύτερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις, οι εισηγμένες να δείξουν ότι μπορούν να ενσωματώσουν στα αποτελέσματά τους αυτές τις επιδόσεις. Και μπορεί αυτοί οι καταλύτες να είναι βραδείας καύσης, εντούτοις είναι αυτοί που προσελκύουν και πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, κάτι που έχει ανάγκη το ΧΑ.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Jumbo, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Εθνική, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Βιοχάλκο σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ κοντά στο +1% κινούνται οι Titan, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Λάμδα, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΧΑ, ενώ ο Σαράντης δεν έχει μεταβολή. 

  Με κέρδη που ξεπερνούν το 12% κινείται και η μετοχή του Κέκροψ, καθώς όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, στις 3/11 θα πραγματοποιηθεί η νέα συζήτηση στον Άρειο Πάγο για τα 300 στρ. στο Ψυχικό που διεκδικεί το Δημόσιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ