Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 23:26

  Ισχυρό comeback στη Wall με... στήριξη από τη Fed

  Ισχυρό comeback στη Wall με... στήριξη από τη Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ισχυρά κέρδη αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, μετά από ένα τετραήμερο απωλειών, παρότι η Federal Reserve επιβεβαίωσε σήμερα ότι πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει το tapering. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό ότι Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει οσονούπω στην σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων.

  Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, μετά την ολοκλήρωση  της διήμερης συνεδρίασής τους, έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι είναι σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, ενώ εκτίμησαν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων ενδεχομένως θα έρθει μέχρι το τέλος του 2022, νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν τον Ιούνιο, με τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων να ακολουθούν το 2023 και άλλες τρεις το 2024, με το επιτόκιό της να διαμορφώνεται τελικά στο 1,8%.

  Με τον πληθωρισμό να "ανεβαίνει" και την αγορά εργασίας να παρουσιάζει βελτίωση, η Fed είπε ότι "εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων".

  Υπενθυμίζεται ότι η Fed πραγματοποιεί αγορές ομολόγων αξίας 80 δισ. δολαρίων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων ύψους 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, από πέρυσι το καλοκαίρι όταν έλαβε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Ωστόσο, η ανακοίνωση της FOMC δεν επηρέασε ιδιαίτερα την αγορά, καθώς οι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μεταφέρει για αργότερα την επίσημη ανακοίνωση μείωσης του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίασή της στις 2-3 Νοεμβρίου.

  Άλλωστε και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα για αλλαγές στη πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. 

  Ειδικότερα, ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία με στόχο την πλήρη ανάκαμψή της από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, παρότι σημείωσε ότι αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά 6,4%, και αναμένεται να συνεχίσει με αντίστοιχο ρυθμό και το δεύτερο μισό του 2021 ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά και η αγορά εργασίας.

  "Πολλοί στην Επιτροπή πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την απασχόληση... Υποθέτω ότι κατά τη δική μου άποψη ο στόχος για ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει επιτευχθεί”, δήλωσε ο Πάουελ, εξηγώντας κατά κάποιον τρόπο γιατί δεν ελήφθη σήμερα απόφαση για το χρονοδιάγραμμα επιβράδυνσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων. 

  Θετικά εξέλαβε η αγορά και το σχόλιο του Πάουελ ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022, που έδειξε η FOMC, δεν είναι δεδομένη, με τον πρόεδρο της Fed να επαναλαμβάνει ότι η έναρξη του tapering και ο ρυθμός με τον οποίο θα επιβραδυνθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων "δεν έχουν στόχο να αποτελέσουν άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων”.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Έτσι, οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την ημέρα με σημαντικά κέρδη, αν και έκλεισαν μακριά από τα υψηλά ημέρας, τα οποία σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση της FOMC που επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι θα συνεχιστεί -τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμα- η υποστηρικτική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. 

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones τερμάτισε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξης του 1%, προσθέτοντας 338,48 μονάδες και κλείνοντας στις 34.258,32 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη μέρα του τους τελευταίους δύο μήνες. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ενδοσυνεδριακά ο δείκτης των blue chips έφτασε να κερδίσει πρόσκαιρα περισσότερες από 500 μονάδες.

  Την καλύτερη μέρα του το τελευταίο δίμηνο σημείωσε και ο ευρύτερος S&P 500, που έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 4.395,64 μονάδες. Κέρδη 1,02% έγραψε τέλος και ο τεχνολογικός Nasdaq που τερμάτισε στις 14.896,80 μονάδες.

  Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις όσον αφορά τον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande, παρότι οι ανησυχίες της αγοράς για τον κίνδυνο κατάρρευσής της αμβλύνθηκαν λίγο σήμερα, αφότου η θυγατρική της Hengda Real Estate Group κατέληξε σε συμφωνία με τους ομολογιούχους της για την αποπληρωμή των ομολογιών της.

  Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι η κινεζική εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ενώ έχει μπροστά της δύο πληρωμές τόκων για ομόλογα, τις επόμενες ημέρες. 

  Ο φόβος για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών από τον κινεζικό κολοσσό έχει προκαλέσει αναταράξεις τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, υπό τον φόβο να εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

  Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 2% στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 5,88 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Ακινήτων, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 σημείωσαν πτώση 1,5%.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν ότι οι υφιστάμενες κατοικiές θα διαμορφωθούν στον αριθμό των 5,87 εκατομμυρίων μονάδων.

  Εξέλιξη η οποία δεν αποδίδεται στην κάμψη της ζήτησης από πλευράς αγοραστών αλλά στο γεγονός ότι οι τελευταίοι περιμένουν την αύξηση του αποθέματος αδιάθετων κατοικιών ελπίζοντας σε μια καλύτερη τιμή αγοράς, δεδομένου ότι η μέση τιμή πώλησης σε ετήσια βάση καταγράφει αύξηση 15%, στα 356.700 δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ