Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 17:04

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street μετά και τις ανακοινώσεις της FED

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:33

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Federal Reserve, η οποία κράτησε σταθερά τα επιτόκια. Λίγο μετά τις ανακοινώσεις ο Dow Jones έφτασε να καταγράφει άνοδο πάνω από 500 μονάδες διευρύνοντας τα προηγούμενα κέρδη, όμως η ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, έφερε "μάζεμα" των κερδών σε προ ανακοινώσεων επίπεδα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 409 μονάδων ή 1,21% στις 34.329 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 1,11% στις 4.402 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 1,16% στις 14.917 μονάδες.

Αμετάβλητα στο επίπεδο του 0%-0,25% διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της. Όπως προσθέτει σύντομα "μπορεί να είναι δικαιολογημένη” η επιβράδυνση του προγράμματος αγορών ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων, που είχε ξεκινήσει πέρυσι προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία με στόχο την ανάκαμψή της από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, τόνισε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC). Καθώς έκανε τις δηλώσεις του, ο Dow Jones κατέγραψε "βουτιά" 200 μονάδων.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις με τον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande, παρότι οι ανησυχίες της αγοράς για τον κίνδυνο κατάρρευσής της αμβλύνθηκαν λίγο σήμερα, αφότου η θυγατρική της Hengda Real Estate Group κατέληξε σε συμφωνία με τους ομολογιούχους της για την αποπληρωμή των ομολογιών της.

Ωστόσο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι η κινεζική εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ενώ έχει μπροστά της δύο πληρωμές τόκων για ομόλογα, τις επόμενες ημέρες.

Ο φόβος για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών από τον κινεζικό κολοσσό έχει προκαλέσει αναταράξεις τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, υπό τον φόβο να εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 2% στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 5,88 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Ακινήτων, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 σημείωσαν πτώση 1,5%.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν ότι οι υφιστάμενες κατοικές θα διαμορφωθούν στον αριθμό των 5,87 εκατομμυρίων μονάδων.

Εξέλιξη η οποία δεν αποδίδεται στην κάμψη της ζήτησης από πλευράς αγοραστών αλλά στο γεγονός ότι οι τελευταίοι περιμένουν την αύξηση του αποθέματος αδιάθετων κατοικιών ελπίζοντας σε μια καλύτερη τιμή αγοράς, δεδομένου ότι η μέση τιμή πώλησης σε ετήσια βάση καταγράφει αύξηση 15%, στα 356.700 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα για: