Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 14:02

  Κίνηση σε στενό εύρος για το Χρηματιστήριο

  Κίνηση σε στενό εύρος για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ένα εύρος μόλις 6 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα πρόσημα να είναι μοιρασμένα και τα βλέμματα σταθερά προσανατολισμένα στις διεθνείς εξελίξεις που κινδυνεύουν να επηρεάσουν όλες τις αγορές του πλανήτη. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,03% στις 894,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.157,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,05% στις 559,49 μονάδες.

   
  Η συμβολή των ξένων χαρτοφυλακίων

  Αν και δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν ότι το ΧΑ έχει τον δικό του ρυθμό, η επιφυλακτικότητα που έρχεται, κυρίως από τα ξένα χαρτοφυλάκια, δεν μπορεί να το αφήσει ανεπηρέαστο. Πόσο μάλλον όταν το 62% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς είναι σε ξένους επενδυτές. Επενδυτές δηλαδή που δραστηριοποιούνται και σε άλλες αγορές, με την παγκόσμια αύξηση του δείκτη κινδύνου να επηρεάζει τις αποφάσεις τους σε όλο το φάσμα του χαρτοφυλακίου τους. 

  Με την αγορά να ακολουθεί, επομένως, μια πλάγια κίνηση από τον περασμένο Απρίλιο, η ανάγκη για νέα κεφάλαια που θα λειτουργήσουν ως καύσιμα προσκρούει στην παρούσα φάση στην αύξηση της αβεβαιότητας που προκαλούν οι τριγμοί του κινεζικού κολοσσού Evergrande, αλλά και οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών (Federal Reserve, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) σχετικά με τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. 

  Τεχνικά βέβαια, ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ένα θετικό μήνυμα τις τελευταίες ημέρες, καθώς συντηρεί την κοντινή στήριξη των 890 - 892 μονάδων, η οποία δοκιμάζεται συστηματικά. Η παρέμβαση των αγοραστών μπορεί να είναι επιλεκτική, εντούτοις δίδεται το παρόν σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι άνω του 1% απώλειες σε Aegean, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα ασκούν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, με τις Titan, ΟΛΠ, Πειραιώς, Coca Cola, Eurobank, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ να ακολουθούν με ήπια πτώση.

  Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ ξεχωρίζει με το +3,03% που καταγράφει, με τις Λάμδα, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Βιοχάλκο και ΔΕΗ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ